Rabu, 27 Jun 2012

Sukatan Dalam Masakan



Sukatan dalam masakan.... Isk ni kalau masak silap ler sukatannya memang naya you. Nak nak masa buat kuih muih tu. Maunya ke tong sampah jadinya kalau silap ikut sukatan yang diberikan. Itu sebab saya ni kalau buat kuih muih memang telek berkali-kali resepi supaya sukatan tu confirm betul. Jangan tersalah sikit pun. Sampai sekarang walau dah berkali-kali buat sesuatu kuih tu tetap nak tengok resepi. Takut sangat tersalah sukatannya.


Tadi masa buat blog walking, saya ternampak satu column yang ada keterangan berkenaan sukatan yang menarik hati saya. Blog milik zaida-sunshine. Jadi saya kira nak kongsikan kat sini juga apa yang dia kongsikan bersama diblognya. Minta dihalalkan dan terima kasih sangat atas apa yang dia kongsikan. Sebenarnya Sukatan yang diberikan memang dah saya dapat lama dulu pemberian sahabat FB. Itu yang saya jadikan rujukan kalau nak buat kuih muih. Tapi yang paling saya tertarik adalah Sukatan Cara Kuno yang dia kongsikan. Itu yang tak pernah saya jumpa. Jadi next time kalau nak membaking sila ler rujuk kat sini untuk sukatan yer :)


Sukatan

Sukatan untuk bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter. Sebagai panduan.

Tepung
  • 1/4 cup = 30gm
  • 1/2 cup = 60gm
  • 1 cup = 125gm
  • 6 3/4 cups = 1kg (1000gm)

Gula atau Mentega
  • 1/4 cup = 60gm
  • 1/2 cup = 125gm
  • 1 cup = 250gm

Cecair
  • 1/4 cup = 50ml
  • 1/2 cup = 125ml
  • 3/4 cup = 180ml
  • 1 cup = 250ml
  • 4 cups (1 quart) = 1 Liter

Sukatan cawan ke gram (oz)

  • 1 cup plain flour = 125g ( 4 0z)
  • 1 cup self raising= 125g ( 4 oz)
  • 1 cup castor sugar = 250g ( 80z)
  • 1 cup brown sugar = 185g ( 4 oz)
  • 1 cup icing sugar = 125g ( 4 oz)
  • 1 cup sultana= 125g ( 4 oz)
  • 1 cup coco = 125g ( 4 0z)
  • 1 cup walnut = 125g ( 4 oz)

 

Mass

Mass/weight

  • 30g = 1 oz
  • 60g = 2 oz
  • 90g = 3 oz
  • 120g = 4 oz
  • 150g = 5 oz
  • 180g = 6 oz
  • 210g = 7 oz
  • 240g = 8 oz
  • 250g = 81/3 oz
  • 270g = 9 oz
  • 300g = 20 oz
  • 330g = 11 oz
  • 360g = 12 oz
  • 390g = 13 oz
  • 420g = 14oz
  • 450g = 5oz
  • 480g = 16 oz

  • (1 lb)500g = 1 lb 2/3 oz
  • 600g = 1 lb 4oz
  • 720g = 1 lb 8 oz
  • 840g = 1 lb 12oz
  • 960g = 2 lb
  • 1kg = 2 lb 1 1/3 oz
  • 1.2kg = 2 lb 8 oz (2 1/2 lb)
  • 1.5kg = 3 lb 2 oz (3 1/8 lb)
  • 2kg 4lb = 2 2/3 oz


Sukatan Cara Kuno

SEKIRANYA sedang berada di luar rumah kerana piknik atau berkhemah di mana-mana dan hendak mengadun atau menghidangkan makanan, tetapi tidak ada cawan untuk menyukat atau alat timbang (takkan nak hangkut timbang masa piknik hihihi),  boleh buat anggaran menggunakan sukatan berikut:

  • 1/2 cawan buah-buahan segar = 7 gumpalan kecil kapas
  • 1 cawan buah-buahan yang dipotong = 1 penumbuk tangan
  • 25 gram keju = 1 ibu jari
  • 1 cawan aiskrim = sebiji bola lisut
  • 2 sudu makan mentega kacang = 1 biji bola pingpong
  • 1 sudu teh mentega kacang = 1 ketak jari
  • 1 cawan salad sayur-sayuran = 1 penumbuk tangan
  • 1 cawan kentang rebus, nasi atau pasta rebus = 1 bola tenis atau 1 senduk (scoop) aiskrim
  • 1/2 cawan nasi = 1 cawan kertas kek
  • 1 sudu teh mentega = 1/2 ibu jari
  • 75 gram isi ayam yang dimasak = satu paha ayam
  • 2 sudu makan cecair = cecair yang ditakung dalam tapak tangan
  • 25 gram kentang goreng = satu genggam tangan



Sumber: zaida-sunshine

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...