Rabu, 17 Oktober 2012

Sotong Sumbat Bercili 2 Puteri


Mr Hb ni salah satu hidangan yang dia gemar adalah sotong sumbat. Tapi saya pulak jarang nak buat sotong dan lain-lain macam udang dan sebagainya sebab risau dengan penyakit gout. Kan ker makanan laut dan organ dalaman ni kaya dengan asid urik jadi cegah le sebelum parah hehe. Makin berusia ni makin tambah kena jaga.


Sebenarnya sesekali ada gak saya buat sotong sumbat tapi biasanya yang simple je sebab kesian gak kat Mr Hb. Tapi ada la dalam setahun tu sekali dua je. Resepi yang biasa saya buat adalah yang simple je, guna sambal kelapa parut atau pulut. Tapi ikut versi saya le sebab seumur hidup tak pernah belajar cara masak sotong sumbat yang betul dari sesapa. Jadi dulu kalau Mr Hb minta, dengan penuh confident je saya main campur semua bahan dan masak. Sib baik menjadik heheh.


Tapi resepi hentam kromo saya tu nanti saya kongsikan. Kali ni saya nak kongsi resepi yang saya ambil kat laman Dayang Jack kita yang  forfular tu, Dapurku Sayang. Saja le nak cari kelainan sikit dari yang biasa dibuat :). Dah le jarang buat kena bagi special le sikit untuk yang tersayang. Biar dia puas hati bila sesekali dapat makan. Hasil dari resepi ni memang sedap dan paling penting Mr Hb puji berkali-kali. Kembang kempis hidungku ah! Hehehhe. Walau dia tahu ambik resepi Dayang Jack tetap dipuji itu yang bangga tu...


Sebenarnya resepi ni dah saya rojakkan dengan gaya saya dah. Almaklum la ada bahan dalam resepi yang tak der kat umah ni. Ada yang terlebih ada so jawabnya rojakkan je la. Jangan mare DJ ku sayang :) Dek kerana terlebih merojakkan resepi DJ, kat sini saya kongsikan 2 resepinya yer. Yang pertama ni biasa le resepi hasil rojakan tuan rumah ni sendiri le dulu. Pastu kat bawah resepi asal dari Dayang Jack kita sendiri. Gambau tu saya dah minta izin tuan punyanya untuk kongsi kat sini jadi nikmati la yer. Thank you so much my dear DJ sebab dah izinkan kongsi resepi, izinkan pulak kongsikan gambau sekali. Baru le orang tahu apsal saya leh tergoda bila tengok gambau yang DJ kongsikan untuk resepi Sotong Sumbat nih walaupun nak jaga pemakanan kami heheh ;)


Sotong Sumbat Bercili 2 Puteri

Hasil Rojakkan: Asamgaram2puteri
Sumber Asal: Dayang Jack, Dapurku Sayang

Bahan

  • 6 ekor sotong - as big as you can get 
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam
  • Lidi untuk cucuk

Bahan Sumbat
  • 3 biji telur
  • 1 tiub tauhu telur/tauhu jepun - lenyekkan
  • 12 ekor udang basah - cincang
  • 1/2 biji bawang besar - dadukan
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Sedikit dry basil - agak-agak 1/2 sudu teh dah le
  • Sedikit dry mint - yang ni sama gak
  • Sedikit dry chive - ini pun sama
  • 2 sudu teh Cili Boh Asli 2 Puteri
  • 2 sudu makan minyak masak - agak-agak je la

Bahan Kuah
  • 2 bawang besar - kisar
  • 2 biji bawang merah - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1 sudu makan udang kering - kisar
  • 1 biji tomato - kisar
  • 3 sudu makan Cili Boh Asli 2 Puteri
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan - bancuh dengan sedikit air
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu makan Sos Char Kueyteow 2 Puteri
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam 
  • Gula

Caranya

1. Bahan Sumbat: Panaskan kuali bersama minyak, tumis bawang dan Cili Boh Asli 2 Puteri hingga garing (naik minyak). Masukkan telur, tauhu, udang, garam, dry basil, dry mint, dry chive dan lada sulah. Ratakan dan goreng sehingga kering. Ketepikan bagi sejuk.


2. Sotong: Lumur sotong bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian sumbatkan dengan inti tadi sampai habis. Paras akhir inti yang disumbat agak-agak 1 cm kurang sikit. Kang terlebih penuh kang muntah pulak isinya balik. Sematkan dengan lidi. Kemudian goreng sebentar dalam 1 minit dan angkat.

3. Kuah: Tumis bahan kisar, Cili Boh Asli 2 Puteri dan serbuk kari (dalam bancuhan serbuk kari ni masukkan daun kari terus) hingga garing dan pecah minyak. Kacau sesekali jangan bagi hangit dasarnya.

4. Masukkan Sos Char Kueyteow 2 Puteri, garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga sebati.

5. Akhir sekali masukkan sotong. Kacau sehingga kuah pekat dan agak-agak macam tersalut je pada sotong tu. Angkat dan hidangkan.



Itu versi saya. Tapi kalau nak yang asli sila lihat resepi milik Dayang Jack kat bawah ni kay....:)

Sotong Sumbat 


bahan-bahan :
  • 8 ekor sotong sederhana saiznya (dibersihkan)
  • 2-3 biji telur 
  • 1 keping tauhu basah (dilenyek)
  • sedikit udang basah (dicincang) - optional
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu) - optional
  • sedikit serbuk lada sulah
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 sudu makan udang kering (dikisar)
  • 3 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan (bancuhkan dengan sedikit air)
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit kicap manis
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Bancuhkan telur bersama sedikit garam, lada sulah, tauhu dan udang. Kemudian goreng hingga kering. Jika berair, toskan. Ketepikan.
  2. Lumurkan sotong dengan garam dan kunyit. Kemudian sumbatkan dengan inti telur tadi sampai habis. Sematkan dengan lidi. (DJ gorengkan sebentar dalam 1 minit, kemudian buka lidinya supaya masa menumis nanti isinya tak terkeluar)
  3. Sementara itu, tumis bahan-bahan kisar dan daun kari hingga wangi. Masukkan cili giling dan rempah kari. Kacau hingga pecah minyak. 
  4. Masukkan kicap pekat, kicap manis, garam, gula dan air asam jawa. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Akhir sekali masukkan sotong. Kacau hingga kuahnya pekat. 
  6. Angkat dan hidangkan.
***boleh juga menggunakan telur rebus utk menyumbat sotong. Boleh skip tauhu jika tidak berminat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...