Isnin, 27 Ogos 2012

Quinoa Untuk Si Pesakit Kencing Manis



Wahhh tajuk. Tapi itu ler kenyataannya. Memang bijirin ni baik sangat untuk dijadikan amalan oleh pesakit kencing manis. Tapi kalau yang nak buat persediaan supaya tak dihidapi penyakit ni lagi bagus rasanya... Macam kami sekeluarga... Macam yang saya ceritakan dulu, dah berumur nih risau le jugak...


Tu hari masa lawat Mak Long kat Maklongskitchen saya jumpa ler tentang Quinoa (sebutan keenwa) ni. Memang padat ilmu yang cuba Mak Long sampaikan tu. Terus masa ke KLCC tu hari kitarang ambil kesempatan untuk beli satu peket untuk buat percubaan.


Masa mula tengok rupa quinoa ni Mr Hb tegur..."Yang, nih macam biji rumput jer. Betul ke ni?" Hehehhe memang pun macam biji pokok rumput jer rupanya. Tapi bila dah cuba ni ok ler rasanya. Boleh dipelbagaikan resepi lagi so next time boleh ler beli lebih sikit sebab kat kampung ni mana ler nak dapat quinoa ni. Sepeket nih masak dua tiga kali je dah habis camno tu.


Jadi masa susun jadual diet untuk kami sekeluarga saya masukkan gak ler menu-menu yang gunakan quinoa nih. Banyak rupanya menu yang boleh diolah guna quinoa ni. Baru ler saya tahu. Insyaallah next time saya masukkan segala resepi yang guna quinoa nih kay. Kali nih saya kongsi resepi masak quinoa asas yer. Yang ni boleh digantikan nasi yang kita makan sehari-hari tu. Sebabkan harganya yang sikit mahal dan susah nak dapat kat kampung nih, saya alternate dengan nasi beras perang.


Jom baca artikel pasal quinoa yang Mak Long tulis tu dan saya tambah dengan yang saya dapat kat tempat lain sama....


Quinoa adalah makanan ruji kaum kuno Inca di Amerika Selatan. Ia adalah sejenis biji jenis chenopodium dari pokok quinoa. Ia dikategorikan sebagai pseudo bijirin kerana pokoknya bukan dari jenis lalang seperti padi, gandum atau barli tapi dari jenis tumbuhan yang menyerupai pokok bayam.


Dikatakan terdapat lebih 1,800 jenis quinoa. Tetapi hanya 3 jenis yang dijual di market iaitu selain dari pada jenis putih yang mudah didapati, terdapat juga jenis merah dan hitam.


Quinoa hijau

Bunga Quinoa

Close up biji quinoa


Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi. Quinoa tidak mengandungi gluten dan ia  mudah dicerna.


Beza antara beras dan quinoa


Kalau dibandingkan beras perang dengan quinoa, untuk kuantiti hidangan yang sama:

Beras
Kalori: 140
Serat/fiber : 1 g
Protin : 3 g

Quinoa
Kalori : 160
Serat/fiber : 6.5 g
Protin: 6 g

Bukan sahaja quinoa  kaya dengan serat tapi ia mempunyai kualiti protin yang tinggi dengan kumpulan asid amino yang cukup lengkap.


Penyediaan Quinoa



Quinoa mentah mengandungi saponin pada kulitnya dan ini memberikannya rasa sedikit pahit apabila dimakan. Kandungan saponin ini dapat menghindarkan quinoa dari dimakan burung semasa peringkat penanaman. Quinoa mempunyai tekstur dan rasa yang ringan, ia mengembang saat dimasak, menjadikannya sesuai sebagai alternatif untuk beras putih atau couscous.


Langkah pertama dalam mempersiapkan quinoa adalah membuang saponin. Saponin kelihatan seperti buih sabun apabila terkena air.  Proses ini memerlukan biji quinoa direndam dalam air selama beberapa jam (palig kurang pun 1/2 jam ok dah) dan membilasnya dengan air lalu yang cukup dalam penapis halus atau dalam kain katun tipis sehingga buihnya hilang. Pembuangan saponin membantu pencernaan, sifat sabun sebatian membuatnya bertindak sebagai ubat cuci perut. Kebanyakan  quinoa yang dipakejkan telah pra-dibilas untuk kemudahan kita.


Kaedah memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi, iaitu menggunakan sukatan dua cawan air mendidih untuk satu cawan quinoa. Quinoa perlu dididihkan pada suhu rendah dan dimasak selama 14-18 minit atau hingga kulit terpisah dari biji seperti ekor yang sangat halus. Saya masak hingga air kering lepas tu terus tutup api. Quinoa yang sudah dimasak kelihatan seperti ikal kecil. Sebagai alternatif, kita boleh juga menggunakan rice cooker untuk memasak quinoa, sebagaimana memasak  nasi putih.

Langkah-langkah memasak quinoa yang saya ambil di thekitchn.com:


1) Measure quinoa and liquid. Measure out 1 cup quinoa and 2 cups liquid. Kalau ikut Mak Long cakap tadi rendam terlebih dahulu selama beberapa jam. Tapi saya buat rendam 1/2 jam jer.


2) Rinse the quinoa. Place the quinoa in a fine-mesh strainer, and rinse thoroughly with cool water. Rub and swish the quinoa with your hand while rinsing, and rinse for at least 2 minutes under the running water. Drain.


3) Dry and toast quinoa in saucepan. Heat a drizzle of olive oil in the saucepan over medium-high heat, and add the drained quinoa. Cook, stirring, for about 1 minute, letting the water evaporate. Saya skip step ni tapi masak air 2 cawan tadi sampai mendidih.


4) Add liquid and bring to a boil. Stir in the liquid and the salt (if using) and bring to a rolling boil. Yang ni saya tukar... Hanya masukkan quinoa lepas air dah mendidih. Masak macam biasa atas api kecil. Tutup periuk macam masak nasi biasa.


5) Lower heat and cook covered for 15 minutes. Turn heat down to the lowest setting. Cover and cook for 15 minutes. Macam cakap tadi 15 minit tau...


6) Let stand covered for 5 minutes. After 15 minutes, turn off the heat and remove the pot from the burner. Let stand for 5 minutes, covered.


7) Fluff and eat! After 5 minutes, remove the lid, fluff the quinoa gently with a fork, and serve. (You should see tiny spirals (the germ) separating from and curling around the quinoa seeds.)


** Additional Notes:
• One cup of dried quinoa yields about 3 cups cooked.
• Some people like to add olive oil, butter, salt, or pepper. Cooked quinoa can also be used as the basis for pilafs, salads, breakfast porridges, and more. Resepi-resepi ni nanti saya kongsi kay :)

Basic Quinoa Facts

How much cooked quinoa does 1 cup dry quinoa yield?
1 cup dry quinoa yields about 3 cups cooked quinoa.

How much liquid do I need to cook quinoa?
To cook 1 cup quinoa, you need about 2 cups liquid.

How long does it take to cook quinoa?
1 cup quinoa will cook in about 20 minutes.

How do I make quinoa less bitter?
Nearly, if not all, of the natural bitterness of quinoa's outer coating can be removed by a vigorous rinsing in a mesh strainer.

How do I make better-tasting quinoa?
Quinoa is really excellent when cooked in vegetable or chicken broth. Also, add about 1/4 teaspoon salt to each cup dried quinoa when cooking. Try adding other spices aromatics during cooking as well: A clove of smashed garlic, a sprig of fresh rosemary, a dash of black pepper.

Can I use my rice cooker to make quinoa?
Yes! Just use the 2:1 liquid to quinoa ratio and follow the instructions on your rice cooker.

Di mana nak dapatkan Quinoa di Malaysia?

Setakat ni kami jumpa Quinoa ni kat Cold Storage KLCC dan di Aeon Ipoh (Jaya Jusco) di bahagian makanan organik. Mungkin ada di health food shops atau supermarket yang mengedarkan makanan barat seperti cold storage seperti yang dicadangkan oleh Mak Long.


Fakta tambahan


Fakta tambahan ni pulak saya dapat kat laman purcellmountainfarms...

Quinoa is a complete protein grain (50% more than wheat), high in lysine, more iron, phosphorus, vitamins A, E and B, and more calcium and fat than other grains. Quinoa kernels have a waxy protective coating called saponin which will leave quinoa bitter unless rinsed off under running water before cooking. Expands to four times its volume when cooked. Combine with millet, bugler or buckwheat for variety. Substitute for bugler in tabouli. Makes a very light breakfast cereal.

Nutrition Facts
Serving Size: 1/4 cup (43 g)
Nutrient Amount % DV
Calories 160    Calories from Fat 20    Total Fat 2.5 g 4%    Sodium 10 mg 0%   
Total Carbohydrate 30 g 10%    Dietary Fiber 3 g 12%    Sugars 0 g    Protein 6 g
Calcium 2%    Iron 20%
  • Basic cooking instructions: Soak quinoa in warm water for 5 minutes. Wash, drain and rinse several times. Add 1 cup quinoa to 2 cups boiling water. Return to boil, lower heat and simmer until water is absorbed

1 ulasan:

  1. Your sharing is interesting! It's got all the info I'm looking for! thank you Mak Long! :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...