Khamis, 6 Disember 2012

Nasi Lemak Yong Abdullah.... Bila nak diet nih????


Alhamdulillah kenyang sudah. Hahahh maaf yer dapat cerita je. Nak bagi rasa tak dapat. Tapi kot nak gak sila le saya jamu korang. Tapi make sure kena buat appointment dulu lah yer. Tokey besar biasalah bizi memanjang hahahahhaha.


Tuuuuu gelak orang berlagak le pulak hahaha. Berangan jab. Tokey besar le sangat konon. Badan yang besar ada lah.


Ni satu lagi hidangan membesarkan badan yang sedia besar nih. Dalam dok bizi ke sana sini sinun ni teringin pulak nak masak Nasi Lemak. Rasanya dah lama gak tak masak sendiri Nasi Lemak ni. Bukannya susah pun tapi yer la mana le boleh makan selalu kan walaupun mudahje nak sediakannya. Kang badan bagai dipam-pam. Jantung pun tak sihat susah pulak. Sapa le nak tolong buat kerja yang berlambak nih.


Nasi Lemak ni makan dengan Sambal tumis yang pelbagai memang sedap. Nak-nak sambalnya masak kaw-kaw. Cukup rasa pedas, manis dan segalanya lah. Lagi sedap kalau siap satu set hidangannya.... Maksud saya dengan ikan bilis goreng, kacang tanah yang disangai, timun dan telur rebus. Pergh... Kalau ada memang bertambah-tambah makannya. Susah gak ek hahah.


Antara Sambal Tumis yang best digukan dengan Nasi Lemak ni adalah Sambal Tumis Ikan Bilis, Sambal Tumis Bawang, Sambal Telur (yang direbus, direbus dan goreng, digoreng atau dipecahkan je dalam sambal tu), Sambal Tumis Kerang, Sambal Tumis Ikan / Sambal Ikan Goreng Salut Sambal dan lelain. Kot nak sebut satu-satu memang banyak. Berjela-jela pulak kat sini. Mana nak kira dengan bebelan saya yang panjang lebo. Naya korang membacanya hahahha. Kang kot panjang sangat celotehnya kang, maleh pulak orang nak berkunjung lagi. Lagi naya hahah.


Saya ni mula-mula buat nasi lemak main belasah je. Tak der le belajar kat sesapa. Tu yang kata mudah sangat nak buat Nasi Lemak ni. Macam masak Nasi Putih biasa tu je. Cuma tambah pekakasnya sahaja bagi wangi dan santan. Kot tak mana le datangnya nama Nasi Lemak tu kan. Tapi lepas saya tengok cara Mak Ngah saya, Zainap K.S Mohamed  buat terus saya ikut. Caranya tak le berbeza mana tapi bawang kecik, bawang putih dan halia dia cincang halus-halus. Bila saya tanya apsal dia cakap kang tak le membazir orang buang. Kalau besar senang orang nak pilih-pilih ketepikan. Kalau kecil harus dimakan je terus. Betul gak hahahha. Very the clever! Hahahha. Sejak tu terus saya ikut. And, memang betul... Tiada lagi pembaziran.


Lagi pun selain membazir, kalau makan segala bawang kecik, bawang putih dan halia tu sebenarnya elok untuk kesihatan. Nanti saya buat satu entri pasal kebaikan bahan-bahan tu dalam masakan kita. Dan kenapa mak-mak kita suka sangat hidang Nasi Lemak dengan Timun. Apsal tak dengan terung ke, kobis ke kan. Insyaallah yang tu next entry kay.


Saya kalau nak hidang Nasi Lemak untuk family harus dengan segala khazanah sampingan yang lain seperti Kacang Tanah yang disangai, Telur Rebus dan Timun. Ikan Bilis Goreng pulak kadang-kadang ikut kesesuaian. Wajib ada tu. Tah kalau tak der rasa macam kureng je Nasi Lemak kita. Baik beli je kan kan. Alang-alang nak buat biar le complete yer tak??


Kalau dulu Nasi Lemak dibungkus dalam daun pisang itself untuk bagi wangi kat hidangan kita tu. Lagi satu, aroma daun pisang tu buatkan bertambah selera sesiapa yang makan. Sekarang orang buat lapik atas kertas surat khabar. Kurang teror kot nak bungkus terus hihi. Sorry! Tapi kalau tak bungkus pun orang buat lapik atas pinggan. Saya yang tu je tak der sebab pokok pisang tak der kat umah ni. Kot sesaja nak beli terasa mengada le sangat. Belinya kena banyak, nak guna ciput je. Tak ke mengada namanya kan???


Wokay lah... Mengada pulak celoteh panjang-panjang. Orang nak tahu resepinya yer tak hihihi. Wokay lets read this. But before that (hahahha ada lagiiii nak sambung, sabo je la), thanks to my dear Nam@along, Aza Miza dan Syaf Delight sebab sudi follow kami. Harap-harap tak sesia le follow kami yang baru nak bertapak ni yer... Aaamiin :) Tq jugak buat Mel, Mohd Safwan, kiS, Fara, Krazy Jokes (yang sudi lawat selalu), Zull pc, Affective Tips (kerap juga datang sini), Urdubdb (pun sama gak), Liana Cun, Anisz, Shaheera, Aien dan semau yang sudi melawat dan beri support kat sini. Maaf jika ada nama yang tak terucap. Kang panjang sangat hahahah. Apa pun betul-betul saya hargai dan sayanggggg sangat kat korang semua. Muuuuuah.


Ok..ok back to main point.... Resepi Nasi Lemak my style, my way.... Tapi yang ni agak-agak je la Style Allahyarhamah nenek saya, Yong Abdullah. Dulu nenek berjualan Nasi Lemak ni untuk bantu Allahyarham datuk, K.S Mohamed berniaga untuk sara 13 orang anak. Ramai tuuuuu. So I'll dedicate nama dia le yer kat Nasi Lemak ni. Yang leh kata agak-agak sebab seingat saya benda-benda dalaman kat dalam Nasi Lemak buatan nenek harus ada bahan-bahan ni. Dulu tak sempat belajar so main ingat-ingat je la. Ok kot hahaha. Nak tahu apa benda dalaman tu sila baca dan follow...



NASI LEMAK YONG ABDULLAH

By: Asamgaram2puteri.com
Gambar: seasaltwithfood

Bahan-bahan
  • Beras
  • Bawang merah - hiris nipis/cincang
  • Bawang Putih - hiris nipis/cincang
  • Halia - 1/2 inci ketuk, 1/4 inci lagi hiris nipis/cincang
  • Bunga cengkih - agak-agak dalam 3-4 kuntum
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Garam
  • 2 helai daun pandan - simpulkan
  • Santan
  • Air

Caranya
1. Basuh bersih beras tu. Pastu terus sukat air kurang sikit dari biasa sebab jab lagi nak masukkan santan pulak. Sukatan santan dengan air tu macam masak nasi biasa. Pakai beras biasa jadi biasa le. Kalau beras luar biasa jawabnya kena luar biasa gak le sukatannya hahahha.

2. Masak atas api sederhana macam masak nasi biasa hahah. Masukkan semua bahan-bahan sampingan lain yang saya senaraikan kat atas tu yer. Dan masak nasi seperti biasa.

3. Kalau dah nampak air nya dah kering kecilkan api dan biarkan agak-agak dalam 5 minit. Gemburkan nasi dan tutup api Chef Mikel. Cara nak pastikan air dah kering ialah bila dah periuk tak bising sebab masa mendidih periuk tu beketung ketang sikit sebab stim air mendidih bagi dia menari-nari hihi. Terus bagi slow api masa ni.

4. Siap dahhhh... Hihihi.


Kalau nak masak guna rice cooker lagi mudah. Dah campur semua bahan kat atas tadi, terus letak atas rice cooker. Masak cam biasa. Tak yah nak sibuk ambil pot dah. Dia akan masak sendiri dengan sempurnanya. Cuma gemburkan yer masa tengah panas tu. Kang Nasi Lemak jadi kek pulak. Seketul je dalam pinggan slice 3 segi hahahh.


Nasi Lemak ada macam-macam version. Versi Kukus yang sedang glamor sekarang, versi Kedah (warna kuning bersama lada hitam), tapi yang saya kongsikan ni version biasa Allahyarhamah nenek saya, Yong Abdullah biasa buat. Moga-moga saya dapat panjangkan pahala Allahyarhamah nenek dan Allahyarham atuk hendaknya. Aaamiin. Dan semoga Roh kedua mereka dicucuri Allah hendaknya dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman. Versi lain tak pernah try tapi Insyaallah next time akan saya cuba juag. Don't worry, resepi ni dah ada yang berniaga dah hihi.

Nasi Lemak Kukus.. Rupanya sama cam yang biasa saya buat tapi kering sikit parasnya hihihi

Kuning... Nasi Lemak versi orang Kedah. Mula-mula dulu terperanjat gak hihih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...