Khamis, 29 Ogos 2013

Resepi Hebat: Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri


Asalamualaikum.


Ni saya nak kongsikan resepi Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri seperti yang selalu saya hidangkan buat keluarga tersayang. Sambil tengok dan salin resepi meh layan lagu nih... Sama enak dengan Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri tau ;)




Resepinya mudah je tak de sukatan. Cuma ikut je pengalaman kita. Saya ni kalau lauk pauk memang jarang ambil sukatan. Memang main masuk je apa yang dirasa sedap. Kot rasa kurang, tambah lagi bagi rasa tu sedap. Main ikut rasa je :)


Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri

By: Asamgaram2puteri


Bahan-bahan:
  • Bawang besar dan sedikit bawang putih yang dikisar halus
  • Cili Boh Asli 2 Puteri
  • Sos Char Kueyteow 2 Puteri
  • Air asam jawa
  • Gula & Garam secukup rasa
  • Air
  • Ikan bilis yang telah dicuci bersih
  • Bawang  besar yang dipotong bulat
  • Daun pandan untuk mewangikan masakan jika suka
  • Tepung jagung + air

Caranya:

1.  Tumis bawang besar dan sedikit bawang putih yang dikisar hingga naik bau.



2.  Masukkan Cili Boh Asli 2 Puteri. Masak hingga cili garing.

3.  Tambahkan Sos Char Kueyteow 2 Puteri, garam, gula, air & air asam jawa secukup rasa. Gaul sebati.



4.  Masukkan ikan bilis & daun pandan. Gaul rata.

5.  Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Gaul lagi.


6.  Untuk membanyakkan kuahnya alternatif jika tidak mahu sambal tumis terlalu pedas, masukkan air bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat.

7.  Sedia dihidangkan bersama nasi lemak, roti atau lain-lain hidangan yang digemari


** Ikan bilis boleh diganti dengan ikan kering, sotong, telur dan pelbagai jenis lagi cuma sesuaikan dengan bahan-bahan lain. Nyum-nyum-nyum...enak sekali. Cubalah :)


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...