Jumaat, 16 Ogos 2013

Syawal: Puasa 6 Syawal










2 ulasan:

  1. assalamualaikum kak nak tanya ckit. kak ada produk dodol kan. apa caranya supaya dodol tahan lama? nak kena guna pengawet makanan ke? kalau guna pengawet makanan, jenis apa? raya baru ni saya buat dodol tahan seminggu je lepas tue berkulat, sedih betul, banyak pulak tue. saya baca resepi dalam internet kata masak lama baru tahan, saya dah masak dekat 8 jam macam nak tercabut tangan kacau dodol, bubuh dalam plastik siap seal lagi tp tetap kulat jugak. bg la tips supaya dodol dapat tahan 2, 3 bulan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, mmg dodol merupakan salah satu produk kami. Cuma kurang dikomersilkan atas faktor masa. Kami tidak menggunakan sebarang pengawet cuma mengamalkan beberapa petua. Antaranya tempoh memasak yang panjang (up 2 8 hour), penggunaan bahan mentah yang benar-benar fresh (pembuatannya pada masa itu juga - jangan tunggu lama2) dan selepas masak jangan terus simpan. Biarkan ia benar-benar sejuk sebelum disimpan dalam bekas yang bertutup. Tetapi kadang kala faktor cuaca turut mempengaruhi ketahanan dodol ni. Jadi jika atas faktor ini memang sulit utk diselesaikan krn walau dimasak dalam waktu yang sama, ada tempat (lokasi jualan) yang ianya berkulat ada yang tidak. harap-harap apa yang saya kongsikan ini dapat membantu jika mahu membuat dodol lagi kelak :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...