Ahad, 4 Ogos 2013

Resepi Hebat: LONTONG WARISAN 2 PUTERI


Amboiii dah beberapa hari tak leh masuk blog. Sepi je tanpa berita. Bukan per.. Tu hari ada gak tulis satu N3 tapi dah siap bagai nak rak menulis tak bley post. Ehhh wassap dude? Try beberapa kali masih sama so say aambik keputusan tutup je la... Stop posting apa-apa jab. Cik wall letih kot terima berita bertalu-talu hehehe...


Yang bestnya tulis tak save. Tu yang tingkah laku dalam bekerja paling mahal tu. Mana tak mahalnya berapa banyak masa dibazirkan last-last buang camtu je. Ha... Jadikan pengajaran jangan dok buat dah...


Dah dok menyepi ni rasanya dalam N3 kali ni saya nak jamu mata pengunjung Asam Garam 2 Puteri dengan satu hidangan enak yang berkhasiat sebab ada sayur-sayuran warisan berzaman. Hihihih... Ceteka apa dia?


Sruppppp sedap nih. Eh Makan Apa Tu? Sampai bunyi hirup kuah riuh bagai. Heheh jangan buat gitu yer buruk sangat dengornya heheh. Dah teka apa dia? Dapat???? Yup as kat tittle (tittle dah terang-terang tulis suruh teka apa lagi yer tak ehheh).... Tang tarara... Diperkenalkan LONTONGGGGG...


Lontong ni kata cik Wikipedia merupakan hidangan yang biasa ditemui di Malaysia kita yang tercinta ni dan juga kat Indonesia sana. Alah.. Tak goggle kat wikipedia pun rata-rata orang kat sini semua tahu kan hihih. Nak tunjuk terlebih rajin le konon hahah.


Lontong ialah makanan yang diperbuat daripada mampat kek beras dalam bentuk silinder dibalut di dalam daun pisang. Itu cara yang sebenarnya le ek tapi sekarang lagi mudah buat nasi lembik (tapi jangan terover lembik pulak yer) pastu impit-impitkan dalam dulang. Dah sejuk potong kiub. Ha... Tu cara mudah yang biasa kita buat. Tapi nak lagi mudah beli je kat kedai yang dah siap dalam karung plastik kecik-kecik tu rebus sampai masak dan sejukkan sekejap. Dahhhh boleh makan. Confirm terimpit dan sukatan nasi pun tepat tak yah risau terlebih lembik ke hapa. Tapi kot nak try test buat sendiri leh rujuk kat N3 saya yang lepas yer dengan tajuk... Nasi Impit. Mudah je kerja nak buatnya. 


Kuahnya adalah campuran pelbagai jenis sayuran yang terdiri dari antaranya carrot, kacang panjang, kobis, terung, ubi kentang, tempe, tauhu, fucuk, suhun dan santan. Semua sayuran ni dipotong kecil-kecil just nice kata nenek supaya mudah nak makannya. Penggunaan santan juga ikut kesesuaian. Ada yang suka pekat lagi terangkat katanya. Ada yang suka sedikit cair supaya sihat. Jadi terserah pada anda mana satu yang disuka pekat atau sedikit cair janji hati puas sudah kan...


Makan pulak lontong nih dengan Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri.. Perghhhh masyukkk sangat.


Saya ni melontong ikut suka hati sebenarnya. Tak pernah belajar kat mana-mana cawangan dapur. Baik dapur umah mak, umah nenek atau mana-mana le. Apa ayang terhasil adalah dari minat saya yang suka sangat makan lontong nih sebenarnya. Nak kata tak der mana-mana cara nak cari resepi untuk buat rujukan idak le sampai gitu sekali tapi bab follow resepi akak memang lemah dikkkk. So main masak je la ikut pengalaman memakannya. Tapi bila Mr Hb puji sedap... Tu yang kembang terlebih. Seksi mak jadinya hahahah. Opssss....


Jom le jengah resepi. Dok mengipas diri sendiri kang terlebih kembang pulak jadinya hahaha. Moh kite..



LONTONG WARISAN 2 PUTERI

By: Asamgaram2puteri
Foto: artofyourmind  

Bahan untuk Nasi Impit

 
Bahan Kuah
  • Kacang panjang/kacang buncis - potong 1 inci memanjang
  • Carrot - buat potongan memanjang tapi jangan terlalu nipis
  • Kobis - potong segi empat kecil
  • Tauhu - goreng seketika & hiris kiub kecil
  • Ubi kentang - potong kiub kecil
  • Terung - potong kecil
  • Suhun
  • Fucuk - potong kecil & rendam
  • Tempe - potong kecil & goreng
  • Santan - asingkan yang pekat dan yang cair
  • Sedikit serbuk kunyit/kunyit hidup
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Garam & sedikit gula

Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis 2 Puteri

Bahan Sampingan
  • Telur rebus


Caranya


1. Nasi Impit: Sediakan nasi impit terlebih dahulu dengan merujuk kepada resepi yang saya kongsikan disini dahulu. Sejukkan untuk mudahkan kerja-kerja memotongnya. Biasanya saya sediakan sebelum tidur untuk dimakan keesokan harinya.



2. Rebus telur untuk dijadikan telur rebus. Ketepikan




3. Sambal Tumis: Nak buat Sambal Tumis 2 Puteri leh rujuk sini. Mudah je...


4. Kuah Lodeh: Kisar bawang putih, bawang dan kunyit hidup bersama sedikit santan cair hingga halus.

5. Goreng secara berasingan tauhu dan tempe. Tempe tu terlebih dahulu potong besar mana yang kita nak dan goreng. Tauhu lepas goreng baru potong dadu. Ketepikan.

6. Campurkan semua bahan lain dalam satu periuk besar dan masak hingga merenih.

7. Bila dah merenih, perasakan secukup rasa. Masukkan bahan yang digoreng asing tadi bersama santan pekat. Bila ia mula mendidih kembali tutup api dan bolehlah dihidangkan kepada tetamu :)


Mudah je kan???? Tapi tangan kena rajin sikit mengacau kuahnya sebab takut santan pecah lak kang naya. Langsung tak cantik. Cubalah mudah je..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...