Jumaat, 21 Disember 2012

Hari kerja kami di Tesco Store dan Mydin Hypermarket Subang Jaya


Alhamdulillah semalam selamat sudah perjalanan kami menghantar produk 2 Puteri ke Tesco Store dan Mydin Hypermarket Subang Jaya.


Letih memang letih. Perjalanan yang kami mulakan seawal jam 3 pagi akhirnya selesai. Kami bertolak awal sebab takut kang kalau ada masalah apa-apa yang timbul sempat le buat Plan B. Hihihi Alhamdulillah semuanya selamat walaupun pak cik van dah tua. Harap-harap 'dia' dapat terus memberi khidmat sehingga kami beroleh kemampuan untuk beli yang baru. Aaamiin.


Anak-anak dah terbiasa jadi syukur masing-masing faham dengan masalah kitarang. Walaupun masih kecik. Harap-harap sampai ke tua le hendaknya diarang bersikap tak kisah dengan kesusahan dan akan terus berusaha untuk berjaya. Yea la kan tak susah dulu cam ner nak berjaya. Betul tak??? Bukan takan berbisnes tapi semua aspek kehidupan macam tu. Nak makan pun kalau tak susah-susah nak suap camner nak kenyang. Kot malas berlapar le terus.


Masa kat Mydin Hypermarket Subang Jaya tu sempat le usha produk 2 Puteri kot-kot masih ada lagi atau dah habis terus. Syukur kat bahagian Agrobazaar dah kehabisan stok walaupun ruang yang disediakan untuk produk kitarang kecik je. Tak per janji mudah gak le customer nampak. Itu yang penting. Tapi lagi best kalau dapat ruang lebih besar iye tak? Hihihi. Kat bahagian Sos masih ada sikit lagi. Alhamdulillah maksudnya surut cepat le jugak produk kami kat Mydin Subang Jaya tu walaupun ada produk lain yang sama dengan yang kami nih. Tak per asalkan persaingan sihat ok lah hehehhe.


Saya tengok Mydin Subang Jaya tu tengah buat renovation. Secara besaran gak le nampak. Hissss yang respeknya walau dalam berrenovate kat kebanyakan ruang 2 tingkat tu, Mydin dan ada gak pihak yang menyewa yang terus berniaga. Tak tahu le kalau dah syarat kena bukak juga. Wallahualam.. Tapi yang tu yang bagi semangat kat kami peniaga muda yang nak memulakan bisnes keluarga ni... Walaupun hadapi kesukaran atau apa-apa pun harus berusaha juga. Sedangkan orang yang dah mampu dana kaya pun terus berusaha nikan pulak kita yang baru nak mula hidup. Mesti le kena kerja lebih kuat lagi. Dalam berrenovate pun masih ramai pelanggannya... Dahsyat tuuu.


Nampaknya hajat nak bagi anak bersantai sekejap tak dapat le. Tempat main dah tak der. Tapi sib baik diarang pun cam relek je. Lega sikit. Ambil kesempatan kat sini pergi potong rambut Afif. Nak sekolah rendah ni kena le berambut pendek tak le susah sangat nak siapkan dia nanti. Lagi pun saya paling takut dia dijangkiti kutu nanti. Yer la kalau dah rambut basah-basah kena ikat harus berkutu... Isk mintak simpang jangan le. Dah beambut pendek ni lega le sikit. Mulanya moncong gak sebab tengok rambut dia pendek sangat. Tak jadi princess la lagi katanya. Tapi nampak cantik le. Memang pandai le tukang potong tu dapat realisasikan potongan boy cut yang saya mintak.


Izaz pun bila ibu dan ayah puji kakak cantik berambut pendek terus merajuk. Memang le memula dia pun nak potong tapi Mr Hb tak bagi sebab takut tak sesuai dengan muka dia. Tapi bila dah dua tiga kali dia cakap dengan nada merajuk yang rambut kakak dah cantik tapi rambut adik tak cantik, faham le kita. Last last pergi le sekali lagi untuk potong rambut adik pulak. Mulanya brader tu nak potong rambut 'mushroom style'. Isk no way.... Mana le cantik. Tu fesyen kanak-kanak saya bila Allahyarhamah nenek yang potong. Takkan anak pun nak fesyen cam tu hahahha. Kalau rambut kembang cam saya ok le. Tapi rambut adik nipis sikit memang tak cun jadinya. So saya minta dia potong boy cut gak tapi yang adik belah depan panjang sikit. Hasilnya Mr Hb suka (tu yang penting) dan adik dah nampak lasak lebih pulak. Isk isk isk....


Kami bertolak balik jam 3.15 petang. Tapi dalam perjalanan singgah jab kat Mydin RTC Gopeng yang baru bukak tu. Rehat jab sambil usha produk 2 Puteri kat sana. Alhamdulillah walaupun baru ramai orang. Yang penting produk kami laku hihihi. Syukur sangat. Harap-harap berterusan le hendaknya.... Aaamiin.


Kat situ sekarang sedang berlangsung Karnival 'Produk Malaysia Citarasa Kita' anjuran KPDNKK. Tapi sayangnya sambutan kurang menggalakkan. Entah mungkin sebab lokasi atau lain entah le. Tapi kedudukannya bersebelah tempat makan Agromall tu tapi dibahagiakan dengan MyMart ditengahnya. Jadi susah sangat nak nampak orang singgah. Kalau ada pun sikit sangat. Tu pun kat belah tepi dan paling hampir dengan tempat makan tu je. Kat belah lain lagi le. Tengok tu rasa sedih le jugak sebab boleh bayang kalau kitarang in their shoes.... Tu duduk situ dengan keadaan yang macam tu berapa sangat le masyuknya.  Tu hari kan saya ada cakap yang kami pun ditawarkan ruang niaga kat situ... Mungkin itu le tempatnya. Nasib baik kitarang terpaksa tolak. Kalau tak banyak gak le yang keluar dari yang masuk. Boleh nampak harapan kat mata masing-masing tapi ye la rezeki bukan tentu. Yang penting tempat gak. Location...location...


Sebagai tanda sokongan, kitarang beli le sikit oleh-oleh dari teman-teman sebidang tu. Ada gak le kek, biskut dan kopi hihihi. Boleh le. Sekarang kita tolong orang, moga-moga lepas ni ada le rezeki kitarang pulak hihihi. Tak le mengharap tapi berdoa hahah. Ada cam tu??? Booooleh la hahah.



Hari ni lepas dah mengomel ni nak kena tumpu urusan rumah pulak. Kemas apa yang patut. Cuci segala yang semak semalam. Esok nak kena mula operasi produk pula. Dah masuk lagi order dari Tesco. Hhihih balik lewat semalam. Dalam pukul 10 malam sampai terus buka computer tengok ada tak lagi order. Rakus hahahha. Tak sabar beb. Syukur Alhamdulillah masuk order lagi. Cili Boh 2 Puteri banyak gak. Dah ndak setanding dengan Char Kueyteow 2 Puteri gak tiap minggu. Bukan per, cili boh kan banyak saingannya kat Tesco Store tu. Memang tak sangka le leh dapat sambutan. Tiap minggu ada ordernya. Rasa yang otai ada 3-4 jenis. Lak tu yang baru masuk bahagian IKS lepas kitarang ada pulak satu lagi. Memang tak sangka, Alhamdulillah. Kami akan terus berusaha berikan yang terbaik dalam produk kami. Itu janji kami... Dan Insyaallah kami akan berusaha realisasikannya. Bukan takat cakap je tau...


Urusan dengan Carrefour tak selesai lagi. Harap-harap seawal bulan Januari 2013 ni kami akan mula hantar. Tak sabar rasanya. Tapi di Carrefour tak der bahagian IKS. Jadi persaingan terbuka dengan otai-otai... Tak per Insyaallah ada le rezekinya nanti hendaknya. Serah saja pada Allah Yang Maha Berkuasa. Dia yang tentukan semua.


Apa pun nampaknya untuk produk Char Kueyteow kami le pemula di pasaraya-pasaraya seluruh Malaysia. Dapat gak le angkat martabat Sos Char Kueyteow ni. Kalau tak di pasar-pasar malam dan kedai-kedai runcit je letaknya. Syukur sekarang kat hypermarket dah... Bangga le jugak sebab kami yang kecik ni jadi pemulanya.... Peshhh poshhh peshhh poshhh kembang hidung mak dikkkk. Hahahahha...

Peshh poshh peshh poshhh... Hahahha Darth Vader bernafas

Lepas ni agaknya kena cuti berblog lagi untuk beberapa hari. Sebab nak bawa check up cik computer ni. Tapi tak tahu le kot Mr Hb rajin tak kuar hihih. Almaklum la dia seharian tak tidur semalam. Kalau dapat pun lelap jab masa anak-anak potong rambut. Sian juga kat dia yang teruk bekerja... Ok lah. Kot tak sempat le kita borak lagi nanti-nanti heheh. Till then, salam semua & thanks for visiting us. Do come again later :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...