Sabtu, 15 Disember 2012

Crepe yang Famous... Selain Durian Crepe


Hari ni nak sambung entri yang pasal Durian Crepe yang saya kirim dulu. Tu hari saya kongsi resepinya kat sini. Memang enak dan tak rugi buat. Isk kalau tak hingat pada badan yang semakin montel ni harus akan ada stoknya kat rumah ni. Tambah pulak bila lebihan fresh cream berlambak lagi kat dalam frezer tu. Rasanya satu kotak tu boleh buat 12 kali adunan crepe la. Kot berniaga memang tak rugi. Mudah dan untung hihihi. Tu le pasal ramai yang berniaga kot....


Saya tak sempat dah nak buat berniaga kecil-kecilan dah. Nak tumpu penuh pada perniagaan produk 2 Puteri  ni. Dulu rajin gak buat cabang biz 2 Puteri Home Made Bakeries tapi dek kerana kebizian yang amat terpaksa ketepikan seketika. Harap-harap lepas ni dapat le buat balik. Syok oo kalau ada tempahan. Rasa macam best sangat. Tapi bila dah stop ni pun kadang kala ada yang call tanya rasa sian pulak. Yer la terpaksa hampakan hajat orang kan. Orang call tanda dah suka kat apa yang kita buat. Tapi kita pulak dah tak der kakitangan memang kena lupakan le sekejap. Ehhh kakitangan tu ada dikkk tapi staf you. Ai tak mampu nak bagi gaji orang lagi dalam arena bakery nih.


Ok la... Back tu our main subject. Kat sini sebenarnya saya nak sambung pasal filling-filling lain yang boleh kita gantikan cik durian tu. So kalau tak musim boleh le kita teruskan mengcrepe ni. Hahah kalau musim pun dok makan Durian Crepe je tak ke muak jadinya hahah. Sesekali nak gak le buat lain-lain perisa yer tak.


Resepinya saya sambung dari perkongsian sis Siti Hafizah. Kan saya dah kata sis sorang ni tak kedekut ilmu. So boleh le kita pelbagaikan hasilan Crepe kita kan. Tq sesangat kat dia yang sudi berkongsi pada kita resepi ni...



Strawberry and Custard Cream Crepe

By: Siti Hafizah
Gambar: Cendanakasih

Bahan-bahan
  • Fresh Strawberry - cincang
  • Icing sugar -  tabur kat strawberry tu
  • 50g instant Custard Powder
  • 100ml fresh milk - yang sejuk dari peti ais yer

Caranya
1. Combine custard powder dengan fresh milk dan gaul sebati.

2. Masukkan fresh strawberry yang dicincang tadi. Gaul lagi. Kalau pekat sangat boleh campur sedikit fesh milk lagi.

** Kalau tak nak guna Cream Custard pun tak per. Just slice-slicekan je buah Strawberrynya



Sweet Corn Custard Cream Crepe

By: Siti Hafizah
Gambar: dewattiesdelight

Bahan-bahan
  • Sweet corn - yang kat dalam tin tu. Cincang dulu tau
  • 50g instant Custard Powder
  • 100ml fresh milk - yang sejuk dari peti ais yer

Caranya
1. Combine custard powder dengan fresh milk dan gaul sebati.

2. Masukkan sweet corn yang dicincang tadi. Gaul lagi. Kalau pekat sangat boleh campur sedikit air dari tin jagung manis tu.



Selain tu boleh gak try buat macam ni untuk Filling Custardnya yang saya ambil kat laman sahabat blogger, Wattie tu.


FILLING CUSTARD for crepe

By: dewattiesdelight
Gambar: Sabngomel

Bahan-bahan
  • 200 gm susu segar 
  • 2 kuning telur 
  • 30 gm gula halus 
** Kacau atas double boiler hingga pekat.
  • 250 gm whipping non dairy ~ putar kental
Caranya
1. Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik
2. Jadikan inti dalam kulit crepe yang dibuat tadi.
** Inti tu boleh juga digantikan dengan mangga, jagung krim dalam tin atau lain-lain buah segar atau inti filling



Dah siap melipat macam buat Durian Crepe tu simpan dulu dalam peti sejuk beberapa jam. Sedappp. Cubalah :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...