Ahad, 18 November 2012

Ikan Goreng Salut Sambal 2 Puteri


Hari Khamis lepas seharian aktiviti saya di dapur. Celik je mata, dari pagi sampai ke petang memasak. Terasa cam suri rumah yang sejati lak ahaks*. Ehhh jangan salah sangka, selalu tu masak gak. Tapi biasanya pilihan lauk 2 jenis je. Pastu jarang-jarang ada pulak ada hidangan petang. Selalunya kitarang skip tapi ambil dinner jam 7 lebih, sejurus selepas Maghrib. Jarang sangat saya masak khas untuk waktu nih.


Tapi itu ler, kalau dah jarang-jarang buat sesekali buat terasa nikmatnya. Nak-nak pulak lepas hidang semua puji. Isk... Terasa nak masak macam tu tiap hari heheheh. Ada ke kerajinan dalam diri hahahahah. Sib baik dapat Mr Hb jenis okay, so tak le susah sangat. Tapi dalam ok pun hati dan perutnya kena jaga beb. Sapa tak sayang suami oooooi.


Menu tengah hari saya Khamis lepas banyak berasaskan Sambal. Heheh mentang-mentang le nak jadi queen of Cili Boh, asyik bersambal je la hahahah. Ikan Goreng Bersalut Sambal cicah dengan Sambal Kicap berSos Char Kueyteow 2 Puteri dan Terung Bersambal. Ha... Kannnn. Semua menu ada unsur Sambal. Sian pulak anak-anak, makan Ikan Goreng jer heheh. Tapi biasa le kalau dah banyak cerita, memang jadi tak reti nak hidang apa untuk diarang. Masak special pun tak dimakannya. Last-last ibu gak yang makan. Mana tak mengelembung mak hiiiii.


Sebenarnya pokok limau yang saya tanam depan rumah tu berbuah lebat sangat kali ni (ehhh tukar tajuk ke pulak???). Dah puas sedekahkan pada jiran pun masih banyak lagi. Pokok kecik je. Agaknya cukup bajanya yer tak heheh. Peliknya pokok limau purut yang besar bagai nak rak tu tetiba je mati. Pelik gak. Elok le tu satu mati, satu lagi lebat berbuah. Kurang le sedihnya hehhe.


Dah puas gak buat Jus Limau Nipis, Teh O Limau tak habis-habis lagi. Dalam dok pikir apa lagi yang nak buat dengan limau nipis tu teringin pulak nak makan Ikan Goreng cicah Sambal Kicap. So hari Rabu lepas terus beli sekilo (7 ekor je dapatnya) ikan mata besar. Heheh saya tak le tahu nama betulnya, Ikan Selar kot. Takat Ikan Mata Besar atau Ikan Uji Rashid tu tau le heheh. 


Takat nak menggoreng ikan dan makan dengan Sambal Kicap terasa kesian lak kat Mr Hb. Terasa cam nak bagi orang sakit je makan heheh. Jadinya tangan terus capai Cili Boh Asli 2 Puteri untuk dibuat sambal. Nama pun tokey cili boh, stok harus ada sentiasa dalam fridge. Kot tak malu weh hihihi.


Untuk kali ni saya kongsikan resepi Ikan Goreng Salut Sambal 2 Puteri kay. Yang lelain tu nanti-nanti Insyaallah saya kongsikan pulak. Ikut turn bebeh :)


IKAN GORENG BERSALUT SAMBAL 2 PUTERI

By: Asamgaram2puteri
Gambar: homestaypenang

Bahan-bahan

  • Ikan yang telah digoreng
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3 sudu besar Cili Boh Asli 2 Puteri 
  • Sedikit belacan - biasanya tak guna tah tetiba tergatal pulak nak masukkan
  • Garam dan gula
  • 2 sudu besar Sos Char Kueyteow 2 Puteri
  • Air asam jawa
  • 1 biji bawang besar - potong bulat

Caranya

1. Bawang putih dengan bawang merah tu kalau rajin kisar halus. Tapi saya ni ikut mood, kalau angin cepuih-cepuih datang heheh maap yer sekadar hiris halus je heheh. Dah siap tu terus tumis atas api medium kecik. Sebabnya nak bagi bawang tu tak hangus.

2. Dah agak-agak keperangan masukkan pulak Cili Boh Asli 2 Puteri. Kacau seketika dan tumis hingga agak garing. Mak-mak kata pecah minyak dengan rupanya minyak tu makin nampak ke permukaan.

3. Bila dah garing, masukkan garam, gula, Sos Char Kueyteow 2 Puteri, belacan (yang ni kalau tak nak pun ok) dan air asam jawa. Nak bagi sedap lebihkan jumlah gulanya. Pastikan garam sikit je yer. Kalau tak rasanya pedar cam terlebih rencah pulak. Tak sedap nanti. Air asam tu pun jangan menyengat sangat. Ala-ala ada je. Rasanya cukup 1/2 sudu teh je pes asam jawanya.

4. Last sekali masukkan ikan goreng dan bawang yang dipotong bulat. Golek-golekkan seketika terus tutup api.


**Resepi ni boleh digunapakai pada Sambal Ikan Keli yang macam orang jual kat restoran/kedai-kedai makan tu yer.

**Bawang besar yang dipotong bulat tu dimasukkan last sekali supaya akan terasa rangupnya masa makan nanti. Kalau dah lembik kurang umphnya :)


Jumlah bahan-bahan tu saya salut pada 3 ekor ikan goreng je. Bakinya ikan goreng saya makan dengan Sambal Kicap berSos Char Kueyteow 2 Puteri. Lagipun anak-anak tak makan pedas... Payah.


Okay tu je. Dah siap untuk dihidangkan. Makan pulak dengan nasi panas-panas bersama papadom dan sayur... Perghhhh bertambah selera. Silap-silap ikan sekilo tu sekali hadap je jadinya heheh. Tapi bila lagi nak makan puas-puas kan... Kalau beli dah kena bayar berapa agaknya.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...