Khamis, 15 November 2012

Kuih Bakar Sagu Biji


Salam Tahun Baru semua (tahun Hijrah yer hihih). Cuti-cuti nih apa lagi memerojek kat dapur le dari pagi sampai petang. Dari breakfast Lempeng Kelapa dengan Durian. Lunch Ikan Goreng Salut Sambal 2 Puteri cicah Sambal Kicap BerSos Char Kueyteow 2 Puteri dengan Terung Bersambal 2 Puteri. Memang ler banyak kerjanya. Petang lak tunaikan Mr Hb punya request Bubur Kacang Berdurian. Sambil tu dah alang-alang ada Biji Sagu untuk buat Bubur Kacang tu, saya ambil kesempatan le untuk buat Kuih Bakar Sagu Biji. Resepi-resepi yang lain tu Insyaallah nanti saya kongsikan kay...


Ha... Kuih Bakar Sagu Biji.... Resepi best ni adalah perkongsian sahabat di My Resepi, Kak Fida. Memang best resepi ni sebab saya dah buat beberapa kali.


Orang baru di arena ni macam saya memang terharu ler sesangat bila berjaya but kuih bakar yang best ni. Resepi yang Kak Fida kongsikan ni memang menjadi dan sedapppp. Sebelum ni beli jer kat kedai kalau teringin nak makan kuih bakar. Tapi selalunya kalau kat kedai tu jenis biasa jer... Kuih bakar pandan atau kuih bakar lemak jer. Tapi yang ni lain dan best.... Kuih Bakar Sagu Biji.


Sejak kenal resepi nih baru le saya tahu sagu biji ni boleh dibuat kuih bakar hehehhe. Kalau tidak idak ler teman tahu yong....


Teringat masa kecik dulu tengok nenek buat kuih bakar sure guna api atas bawah. Guna dapur kayu. Atas loyang tu dilapiknya tin pastu letak dengan bara api dari sabut dan kayu. Lepas siap saya yang tak sabar nak makan sebab keraknya rangup sangat. Best betul makan panas-panas. Sekarang orang dah tak buat macam tu. Guna oven jer. Jadi orang baru macam saya dapat ler jugak belajar buat sebab dah mudah. Janji resepinya tepat macam resepi ni. Memang confirm menjadi beb...


KUIH BAKAR SAGU BIJI

By: Kak Fida, My Resepi
Hasil: 1 loyang 8"-9"


Bahan-bahan
  • 300g sagu biji
  • 200g mentega/margerin
  • 170g gula pasir/gula merah - saya guna gula pasir. Hasilnya warna kekuningan cantik
  • 3 biji telur
  • 150g tepung gandum - campur bersama
  • 1 sudu kecil baking powder - campur bersama
  • 1 susu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil garam

Caranya

1. Rendam sagu biji dalam air penas mendidih selama 30 minit. Tapiskan. Rendam sebentar dalam air dingin selama 5 minit. Tapis.

2. Mentega, gula dan telur dikacau rata. Masukkan garam dan essen vanilla. Kacau lagi.

3. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kacau lagi hingga sebati.

4. Masukkan pula sagu biji dan kacau sebati.

5. Tuang dalam acuan yang disapu mentega. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 160C menggunakan api bawah. Lepas tu tambah 5-10 minit tapi tukar api atas sahaja untuk hasilkan kerak dibahagian atas kuih bakar tadi.


Dah siap. Mudah jer kan. Sedap tau hasilnya. Cubalah :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...