Selasa, 19 Mac 2013

Cabaran G1GIH - Anjuran Agensi Inovasi Malaysia (AIM)


Tu hari terbaca dalam paper berita yang pihak Kementerian Inovasi buat satu cabaran yang diberi nama G1GIH untuk semua rakyat Malaysia yang terlibat dalam aktiviti menambahkan pendapatan keluarga dalam bidang keusahawanan. Tak kira cara apa pun janji menambahkan pendapatan keluarga. Kira penambahan pendapatan paling kurang RM1000.00 pun dah boleh masuk cabaran ni.


Yang bestnya ganjaran ni diberi untuk sesiapa yang terbukti berjaya nak ubah diri sendiri jadi orang yang  berjaya. Kira RM1000.00 yang kita dapat ekstra tu hasil usaha kita le nak ubah diri jadi lebih baik yer tak. Fuhhh dah lama saya harapkan cabaran yang macam ni. Selalunya untuk yang 'nak' je baru. Yang dah tapi masih di middle selalu tak pandang tapi kalau dah benar-benar berjaya baru nak sanjung. Jadi cabaran yang macam ni untuk orang-orang yang middle macam saya le. Dah berusaha. Bukan just berangan-angan je. Bagus lah.. Sekurang-kurangnya cara ni buatkan kita rakyat Malaysia tak le harapkan bantuan saja untuk teruskan hidup kan...


Berminat dengan apa yang dicakapkan dan ganjaran yang diberikan, saya terus skodeng ke laman web diarang di www:gigih.my. Mulanya skodeng-skodeng dulu. Faham segala syarat dan apa yang dimahukan dulu. Pastu tanya Mr Hb nak joint tak cabaran ni. Ganjaran hadiah RM2 juta untuk 500 pemenang. Tapi kalau tak salah dalam TV tu hari katanya RM berapa ribu tah untuk pemenang. Akak terlupa dikkk. Pastu kalau ada yang jadikan kita sebagai contoh kita akan dapat dalam RM1000.00 lagi kot untuk setiap sorang.


Dah dapat izin Mr Hb (walau benda baik tetap kena minta izin cik somi you baru dapat pahala dan berkatnya Insyaallah) baru saya isi borang online yang ada kat laman tu. Cerita le lebih kurang tapi pesan Mr Hb jangan panjang sangat kang letih orang membacanya. Amboiiii tahu je yer kelemahan isterinya yang kalau dah mula bicara heheheh. Lupa diwi youuuuu hahahah.


Lepas isi lebih kurang. Bagi dia check. Bila dah masing-masing rasa ok terus tekan Daftar. Haaa.. Dah siap dah pun. Kalau ada rezeki Alhamdulillah, kalau tak tak per la mungkin ada yang lebih Gigih dari kitarang hehehe. Apa pun suka sangat akhirnya ada gak cabaran yang sebegini. Selalunya banyak cabaran dan anugerah hanya untuk yang telah berjaya. Yang pasti pendapatan masing-masing juta-juta je baru dipandang. Kot tak sedih rasanya jadi orang yang kelas pertengahan ni. Berusaha dah untuk berubah tapi kot masih belum rezeki. Jadi kayuh le pelan-pelan heheh. Harap-harap basikal yang dikayuh ni bertukar jadi basikal supersonik satu hari nanti hehehe.


Kalau menang cabaran G1GIH ni agak-agak apa yang saya nak buat???? Emmmm banyak sebenarnya hajat dihati ni. Paling utama kot ada rezeki nak tukar Pak Tua (Van Nissan C20) kitarang tu kepada yang baru. Tu pun kalau ada yang sudi beli le heheheh. Kot tak de sapa yang sudi beli buat peneman Pak Tua pun ok sebab sian kat Mr Hb kalau jadi kena hantar barang ke Mydin Kulai Jaya, Johor nun tak le semput kena tahan panas dan keletihan memandu lebih dari 24 jam. Dengan Pak Tua, nak ke Melaka pun sampai 23 jam beb sebab takat 80km/j je dia mampu pergi heheh. Naik bukit lagi le semput siap driver trailer yang sarat bawa muatan pun boleh lambai tangan sebab leh potong kita heheh.


Yang kedua hajatnya nak beli mesin sealer baru dan bahan packaging. Mesin sealer yang ada ni kecik sangat. Kena seal 3 kali untuk satu bungkus plastik Cili Boh Asli 2 Puteri. Bayangkan kalau nak bungkus banyak mau tercabut tangan hehehe. Selain tu nak gak buat packaging baru untuk Sos Char Kueyteow 2 Puteri. Ramai yang nak beli saiz besar tapi takat sikit-sikit leh le kitarang jual. Nak letak kat pasaraya tu tak mampu le sangat sebab nak kena beli banyak botol dan stikernya kalau macam tu. Kalau boleh beli runcit ok lah tapi mana le diarang sudi jual. Paling kurang kena ada lebih RM5000.00 untuk tujuan tu. Pastu kalau dah ada nanti kena pulak deal lain dengan pihak pasaraya. Tu pun tak tahu bila boleh masuknya. So memang kalau takat nak simpan duit sendiri memang lambat le nak dapat pulangannya.


Yang ketiga nak upgrade kilang kitarang. Heheh sebenarnya tarafnya takat bengkel je dikkk. Tapi dek kerana saya dengan Mr Hb percaya apa yang disebut akan jadi doa, tu yang kami sebut kilang. Mana le nak tahu kot-kot diperkenankanNya... Bengkel jadi kilang kan Alhamdulillah syukur tuuu. Buat masa sekarang kilang kitarang kecik sangat. Nak simpan stok bahan mentah pun puas kena selit-selit. Tapi syukur dalam dok selit pun Kementerian Kesihatan Malaysia dulu dah beri sijil le kat kami. Cuma sekarang je tak mampu lagi nak apply sijil MeSTI sebab tak de kemampuan untuk ke Ipoh nun lagi. Insyaallah sikit masa nanti akan saya apply. Langkah-langkah ke arahnya dah dibuat. Cuma tinggal nak isi dan antor borang je lagi.



Ehhhh dah ke mana-mana le saya ni dah hehehe. Tu le pantang bagi peluang. Ada je yang diomelnya heheh. Ok back tu the main subject... Cabaran G1GIH. Hah korang kot ada yang buat projek untuk tambah pendapatan ni elok le masuk. Mana le tahu kot ada rezeki yer tak. Kot macam saya dulu masa kerja Affin, buat part time bungkus kerepek untuk jualan di pejabat. Selain tu buat batang buruk dari kulit popiah. Balik je office terus mengadap kulit popiah sampai ke malam. Kul 11 baru stop. Lengoh tulang belakang dikkk duduk terlampau lama. Takat bangun jab je solat ke atau lain-lain. Kot tak buat camtu kang lari customer. Paling penting fulus pun lari le dikkk heheheh. Esok sambung balik. Cam tu le tiap hari. Nak buat cam ner nak cari rezeki lebih. Harapkan gaji memang tak cukup. Duit bilik je dah RM300, makan lagi, tambang lagi, nak shopping lagi huakhuakhuak.. Nak pulak dekat-dekat nak kahwin dulu lagi le nak guna duit banyak yer tak. Saya dulu bertunang, nikah dan kahwin semua nak kena ada hantaran. Mula-mula 7 dulang, naik 11 dulang masa nikah. Pastu naik pulak sampai 33 dulang masa kahwin... Haaa sapa nak kasi yang kalau tak kumpul duit beli sendiri. Nak buat camner permintaan keluarga Mr Hb dah macam tu kena ikut le kang tak jadi kahwin naya heheh. Hasilnya pendapatan dapat le bertambah sikit bila buat part time berniaga kecil-kecilan tu. Kahwin dulu pun tak der hutang sapa-sapa dan leh le buat belanja apa yang patut.


Cam tu gak lepas kahwin masa tolong ayah mertua kat kedai. Saya bungkus asam dan kerepek gak. Baru-baru kahwin tak le pandai masak lagi. Ayah tak bagi gaji so nak soru kena le buat sendiri. Syukur dari duit tu boleh pulak beli bahan nak buat ais kacang dan len chi kang untuk tambah cabang berniaga selain dari belanja. Masa berniaga ais kacang dan len chi kang tu walau ayah tetapkan harga tak lebih dari RM1.50 tapi memang lengoh tangan nak siapkan pesanan sebab saya ni kalau buat akan pastikan segala kas-kasnya lengkap dan yang penting customer puas hati. Tapi dek kerana kedai tu dah diserahkan kepada abang ipar... Kena le simpan semua tu dan cari lak cara lain untuk tambah pendapatan. Bukan Mr Hb tak mampu nak sara tapi takat buat kontrak wiring apa sangat le dapatnya. Keuntungan kontraktor wiring berbeza dengan keuntungan krontraktor binaan dan lelain tu. Kadang-kadang kena kencing la, kena curi barangan la, kena pau la lagi. Memang naya. Nak elak pun payah sebab kuasa di tangan diarang kang kalau tak bagi tak bersign document camner nak claim? Kalau tak claim camner nak makan, bayar pekedai dan pekerja? Tu sebab sekarang Mr Hb dah tak buat wiring dah. Nak dapat rezeki halal pun susah. Cukup le baiki apa yang rosak kat rumah ni.


Lepas tu saya try pulak baking-membaking. Sekitar 2-3 tahun lepas. Dalam masa yang sama kami keluarkan produk Sos Char Kueyteow 2 Puteri, Cili Boh Asli 2 Puteri, Dodol Nenek 2 Puteri, Sos Pencicah Thai 2 Puteri dan Sekaya Labu 2 Puteri. Alhamdulillah sambutan ok le jugak tapi letih bagai nak rak le sebab nak siapkan tempahan yang kadang-kadang tu banyak sambil nak jaga anak lagi. Memang tak mampu. Nak gajikan pekerja camner nak bayar sebab duit dah berhabis beli segala mesin bagai dan buat kilang. Nak tak nak kena tanggung sendiri la jawabnya. Kalau kena harinya buat pulak dodol lagi le letih. Masak dodol kena mula jam 4 pagi sebab nak siapkan bahan lagi la. Nak masak la... Memang petang baru siap. Masak je dekat 7 jam berpanas pulak lepas letih menyediakan bahan sejak jam 4 pagi. Nak buat Sekaya Labu dan Sos Pencicah pun kena kerja teruk gak. Tu mana nak baking, mana nak mendodol dan mana nak buat produk lain lagi memang letih sangat. Selain dari letak kat kedai-kedai, jual direct saya turut ke Wisma Persekutuan Taiping untuk berniaga. Jauh gak le nak pergi tapi tu le last-last surrender sendiri hehe. Mr Hb pun try berniaga kat Teman, Gopeng tapi tak berbaloi. Perjalanan jauh tapi yang terjual sikittt sangat. Lebih keluar dari masuknya. Kononnya nak kenen-kenen FAMA lepas beberapa kali apply bantuan tak diendahkan. Tu yang sanggup pergi sana walaupun jauh tapi idaknya dema pandang pun hehehe. Pun surrender gak.


Kali terakhir saya ada gak try jual produk kecantikan dan kesihatan local. Tapi last-last kitarang dapat tahu kandungannya bahaya untuk kesihatan dan kecantikan pengguna terus saya stop. Yang tu rasanya dah rugi lebih RM2000.00 gak le sebab beli stok dan semua kelengkapan. Habis duit simpanan ASB saya huhu. Dah mak serik nak jual produk local dah. Nama pun jadi buruk. Kerana produk orang yang buat cara tak betul, orang tengok kita pun benci naya. Tak kuasa dah saya. Biarlah saya consentrate kat produk saya ni dah. Tu yang fight sangat untuk naikkannya jadi setanding dengan otai-otai yang lain.


Tu le cerita kegigihan saya sekeluarga untuk ubah taraf hidup. G1GIH tak???? Heheheh. Tapi dalam gigih sangat tu dah berkali-kali terkena. So satu pesan saya try bantu keluarga untuk tambah pendapatan tapi waspada jangan sampai terkena. Buat dengan ikhlas dan Insyaallah try masuk cabaran ni. Mana le tahu kan... Hahahaha :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...