• simpan daging sejuk atau beku
• nyahsejuk bekukan daging dalam peti sejuk atau ketuhar gelombang mikro;
bukan pada suhu bilik atau dalam air
• asingkan daging daripada makanan lain
• kurangkan tempoh masa daging dibiarkan di luar peti sejuk sebelum
memasak untuk mencegah kerosakan
• basuh permukaan kerja, papan memotong dan alat memasak dengan
air panas bersabun sebelum dan selepas menyentuh sebarang daging
untuk memastikan kebersihan semasa menyediakan hidangan
• menyejukkan baki makanan dengan segera
• suhu peti sejuk untuk menyimpan daging harus ditetapkan
pada suhu 4ºC ke 5ºC sementara suhu penyejuk beku yang unggul adalah -15ºC ke -18ºC


Daging Australia dalam beg vakum

Pembungkusan vakum adalah kaedah simpanan yang berkesan untuk
daging merah segar atau beku kerana ia membantu kesegaran daging
untuk tempoh masa yang lebih panjang jika disejukkan atau dibeku.
Daging disimpan sejuk di dalam bahagian yang paling sejuk di dalam
peti sejuk dan boleh tahan sehingga dua minggu di dalam beg vakum
atau di dalam penyejuk beku jika disimpan untuk tempoh yang lebih
lama. Apabila beg sudah dibuka, warna daging akan bertukar dari
ungu/merah ke merah jambu yang samar-samar/merah.


Daging Australia dalam beg plastik atau bungkusan dulang runcit

Simpan daging merah di dalam bahagian paling sejuk di dalam
peti sejuk, lazimnya di bawah atau di rak paling bawah sekali.
Daging mesti ditutup dan dikeringkan untuk mencegah kehilangan
kelembapan di dalam bungkusan asal.

Plastik akan membuat daging merah berpeluh, tetapi, jika anda ingin
memasak daging pada hari sama yang anda beli, tidak perlu untuk
mengeluarkannya dari pembalut plastik. Walau bagaimanapun,
jika anda merancang untuk menyimpannya dengan lebih lama,
daging tersebut harus dipindah ke pinggan tanpa plastik dan tutup
secara longgar dengan kerajang aluminium atau pembalut plastik untuk
membenarkan aliran udara.


Membeku

Adalah amat disyorkan bahawa bahagian daging merah Australia
yang anda dipilih dimakan pada hari dibeli; tetapi, ia boleh bekukan.
Masa simpanan yang disyorkan adalah berkaitan dengan rasa dan mutu
perisa lebih daripada keselamatan makanan. Selepas tempoh masa yang
tertentu, makanan dibeku akan bermula menjadi kering, jadi semakin
kecil butiran makanan, semakin cepat kesan pengeringan, ini adalah sebab
kenapa, contohnya, adalah disyorkan untuk membekukan daging lembu
dikisar sehingga 3 bulan dan daging panggang sehingga 6 bulan.
Lepas tempoh ini, daging merah masih selamat untuk dimakan tetapi
sudah menjadi agak kering.

Membeku semula daging merah yang dinyahfros tidak disyorkan kecuali ia
telah dimasak terlebih dahulu, untuk beberapa sebab:

• mutu bertambah buruk setiap kali daging merah dibeku dan dibeku semula
• pembekuan membuat hablur ais dalam struktur daging, kerana daging merah
mengandungi peratus air yang tinggi, hablur-hablur ais ini akan memecahkan
gentian dan menyebabkan daging berdarah semasa dinyahfroskan, oleh yang
demikian menyebabkan tekstur menjadi kering
• Risiko mikrob mungkin meningkat akibat penyejukbekuan semula daging
merah tanpa memasak terlebih dahulu


Basic tips for handling red meat

• sentiasa memeriksa guna sebelum tarikh untuk makanan dan daging merah;
jika diragui, buangkannya
• tutup daging merah mentah
• guna penyejukkan, pemanasan semula dan prosedur-prosedur pembekuan
pada setiap masa
• sentiasa kawal keluaran-keluaran anda berasaskan sistem FIFO
(masuk dulu keluar dulu)
• makanan yang telah dimasak tetapi belum dimakan mesti disejukkan pada
suhu bawah 3ºC atau kurang dalam masa dua jam
• jika daging merah disejukkan adalah tidak bertujuan untuk dimasak pada hari
selepas dibeli adalah dinasihatkan untuk membekukan daging tersebut, tetapi
hanya membekukannya hanya sekali
• Nyahsejuk bekukan daging merah di dalam bahagian pendingin peti sejuk
untuk sekurang-kurangnya satu hari sebelum dimakan
• jangan nyahsejuk bekukan daging beku pada suhu bilik di luar peti sejuk atau
mencelup daging merah beku di dalam air panas kerana proses ini akan
menggalakkan mikro-organisme untuk tumbuh dan akan mencemari daging tersebut"