Selasa, 12 Februari 2013

Resepi Hebat: Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri.... Sedapppp


Assalamualaikum dan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina buat yang meraikannya. Maaf terlambat wish heheh. Kan per computer ni ada problem sehari dua ni tu yang dah lama tak update blog. Bawa ke kedai computer baru tahu rupanya ada masalah dengan cik Mozilla. Kena guna Google Chrome pulak. Gitu le ceritanya. Dia try buat pun tak boleh so dia kata computer ni tak tolerate dengan cik Mozillah dah. Tak pe la nanti kot ada masa akak pulak try kodek-kodek. Kot-kot tangan pengkor ni boleh buat hehehe.


Lama tak borak terasa rindu pulak. Ada sesapa yang gi tengok Psy kat Penang tu hari???? Wooo best ar kot ada peluang. Dekat 2 juta tu kena bayar baru leh tengok life. Kot tak jadi macam saya tengok le dalam tv atau tenet je hehhe. Anak-anak kalo dengar lagu dia ni memang cukup suka. Mula le tergedik-gedik menari sama walaupun stepnya hancur mancur hehehhe. Jangan kata budak-budak kita yang tua ni pun kot sensorang dengar pulak kuat-kuat harus nak gak goyang cam kuda yer tak heheh. Pssss jangan cita kat orang, maluuuu heheheheh. Apa pun salute la diarang sebab pakai seluar panjang menari kat sini. Kot biasa tengok kat dalam tv tu humang.... Punya singkat skirt penarinya heheh. Puas cita kat anak nak tepis hihihi.


Hari ni saya nak kongsi satu resepi yang baru je cuba tadi, Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri. Panjangggg nama dia saya bagi hihi. Kang kalau buang perkataan Kicap kang tak dapat lak orang nak bayangkan camner sebab kalau sebut Sambal Kicap memang tak yah cita, suma orang tahu. Tapi kalau tak bubuh nama Sos Char Kueyteow 2 Puteri kang tak leh pulak. Camner Sos Char Kueyteow 2 Puteri nak dapat creditnya heheheh. So tulis le panjang-panjang lagi mudah dan jelas kan...


Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri ni saya hidangkan bersama Siakap Bakar untuk hidangan tengah hari ni. Tapi tadi dah le rasa sikit hehehh. Tak per Mr Hb tak perasan punya hahhaha. Sikit je pun tak nampak sangat cacatnya bekas kena cubit hahahah. Tapi kalau maleh nak bakar, Ikan Siakap tu goreng garing pun sodap makan dengan Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri. Makan bunyi krupkrap.... Tu yang buat tambah berselera yer idak? Hidangan sampingan salad atau sayur tumis biasa dah cukup. Tak yah susah-susah nak pikir menu havoc sebab yang ni pun rasanya cukup untuk buat kita makan bertambah.


Jom kita tengok resepi sempoinya kay...


SAMBAL KICAP SOS CHAR KUEYTEOW 2 PUTERI
By: asamgaram2puteri

Bahan-bahan

  • 2 ulas bawang merah - mayang halus
  • 1 ulas kecil bawang putih - mayang halus
  • 2 biji cili merah - mayang nipis dan serong
  • 3 biji cili padi hijau - potong nipis-nipis
  • 1 biji tomato - hiris nipis atau kalau rajin dadukan
  • Sos Char Kueyteow 2 Puteri - tuang je ikut banyak mana kita hendak
  • Secubit garam 
  • Gula secukup rasa
  • 2 biji limau nipis/kasturi - perah airnya


Caranya
1. Satukan semua bahan dan sebatikan. Ehhh limau nipis tu perahkan dulu ambil jusnya yer.

2. Dahhh boleh dimakan bersama lauk-pauk yang kita suka.

**Jika lebih suka terasa sedikit pedas dalam Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri ni boleh juga ditambah 1 sudu kecil Cili Boh Asli 2 Puteri di sebagai salah satu ramuannya.

**Sambal Kicap Sos Char Kueyteow 2 Puteri pun boleh dimakan bersama Pisang Goreng macam orang-orang Johor buat tapi kena tambah banyak lagi le jumlah gulanya. Tomato pulak saya tak masukkan. Bawang putih pulak leh goreng sekejap atau tumbuk. Saya suka tumbuk je.... Semua nak mudah je heheheh.


Ok that's it... Mudahkan. Main potong je dan campur. Tak sampai 3 minit sediakan. Selamat menjamu selera :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...