Khamis, 2 Jun 2011

KEK BISKUT SEGERA... Memang segera kau




Dalam menyelak-nyelak resepi dalam Myresipi ternampak ler dek saya akan resepi nih.. Kiriman umi_e. Bila terbaca yang kek nih terlalu mudah & tak payah kukus atau bakar maka saya tukang masak amatur nih mula ler suka sangat ndak cuba.. Ia la..dah budak-budak pun boleh buat takkan saya yang dah beranak dua nih tak leh kot kan.. Malu aa heheh. Jatuh ler saham kawan nanti heheh.






Pergi ke pasaraya baru-baru nih laju jer kaki melangkah ke bahagian biskut-biskut (selalunya kalau anak minta jer baru singgah dept nih) & terus capai biskut susu tiger.


Anak dara sulung, Afif dah mula tanya, "Ibu beli biskut untuk saya ker?"  
"Ehh tak lah ibu beli untuk buat kek. Nanti kalau jadi baby makan ler okay." Ada riak tak puas hati di mata dia..alahai kesian anakku
"Baby ambil ler biskut lain tapi yang nih ibu ndak buat kek. Jangan ambil tau.." Baru tergambar keriangan semula diwajahnya...apa lagi terus dicapainya Biskut Famous Amous...isk..isk..isk.


Petang 31/5/2011 (amboi siap date lagi you..) Mr Hb ajak bertandang & bergebang ke rumah rakannya. Apa lagi terus tawarkan diri untuk bawa buah tangan (rajin sungguh isterimu ini kan darl..hehh). Mr Hb tanya sempat ker sebab dah ndak pergi dah. Dengan confident saya cakap "Don't worry sayang...resepi cakap mudah so kejap jer nih" Dalam hati berkata-kata betul ker? Tapi cuba ler kan, tak cuba tak tahu sempat ker tidak..


Alhamdulillah menjadi juga dalam was-was tadi hehe. Ini lah hasilnya...(lihat gambau dibawah). Sedap rasanya, gebu sangat tapi rasanya kalo letak coklat dimiddle antara lapisan ke3 dengan lapisan ke4 sure lagi best (jangan marah yer umi_e sebab dah banyak main tukar-tukar nih). Bangga gak hati bila kawan Mr Hb puji sedap heheh.

Lapisan dalam yang dah macam kek lapis. Berangan sekejab hehe

KEK BISKUT SEGERA

 Untuk 4 orang makan - saya lak tah berapa org makan heheh


Bahan-bahan:
  • 1 bungkus biskut manis - apa-apa jenis biskut yang disukai boleh, saya buat biskut tiger auwmmm
  • 1 cawan susu segar - ganti dengan susu cair yang tuh jer ado kek umah nih ha tapi rasonya buat 1/2 cawan pun cukup
  • 1 sudu besar serbuk coklat - Milo pun boleh
  • 125gm coklat masak
  • 1 sudu teh margerin
  • Manik untuk hiasan
  • Fresh cream segera untuk hiasan - optional

Caranya:
  1. Panaskan susu segera (tak perlu sampai mendidih)
  2. Masukkan serbuk cokolat dan bancuh sampai rata
  3. Celupkan biskut manis tadi
  4. Susun dalam pinggan (ikut suka cara menyusun)
  5. Panaskan coklat cair bersama margerin (boleh juga panaskan dalam microwave selama 1 minit dan kacau sampai rata dan cair)
  6. Tuangkan coklat yang telah cair ke atas susunan biskut
  7. Ratakan sehingga menutupi semua biskut
  8. Taburkan dengan manik-manik
  9. Kemudian hiaskan dengan fresh cream (jika suka)
  10. Potonglah kek biskut yang telah siap
  11. Boleh dibuat sebagai pencuci mulut atau minuman petang. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...