Isnin, 20 Mei 2013

Kerja..Kerja Sekeluarga Bekerja: Menghantar Produk ke Market


Alhamdulillah promosi kat Tesco Ampang dah selesai dan boleh dikatakan berjaya. Terima kasih semua yang sudi dapatkan produk kami ni yer :).


Eh.. Kenapa saya kata 'boleh dikatakan berjaya'? Nak tahu kenapa??? Ohhh sebenarnya sales yang kitarang buat ni masih banyak kekurangannya. Nak buat cara yang lebih baik tak mampu lagi. Tapi dari sambutan yang diterima tu berjaya le, cuma yang saya kata lebih kurang sebab memang harap promosi oleh promoter je untuk tarik pembeli. Yang lelain tak der huhu. Anyway thanks sekali lagi.


Lama menghilang yer??? Heheh.. Kebelakangan ni sibuk sikit. Lepas post cita last tu hari, tumpuan saya lebih kepada menghasilkan produk. Lepas tu bila produk dah terhasil kena menghantara le pulak yer tak hehe. Penghantaran kali ni kami semua ikut. The whole family sebab Mr Hb tak arif sangat pasal jalan kat KL nun. Nak pulak penghantaran kali ni di Petaling Jaya. Lagi le putar-putar jadinya. Saya ni pun bukan le arif pun sebab dah pindah kampung lama dah. Dengan kepesatan kawasan yang ado memang tak ler leh ingat arah jalan dengan tepat tapi saya co pilot yang ditugaskan membaca peta dan sign jalan heheh. Gitu le kalau kerja suami isteri kena give n' take lebih hehehe.


Bertolak ke Tesco untuk penghantaran jam 11.20 malam. Memang macam ni le selalunya pun. Risau naik pak tua ni takut gak kang ada sebarang masalah akan timbul sebelum selesai penghantaran. Walaupun tak pernah le jadi tapi batter be safe than sorry yer tak.... Dengan kelajuan yang mampu Pak Tua capai, kami sampai ke Tesco sekitar jam 4.30 pagi lepas singgah seketika di Hentian Sebelah. Kat sini Mr Hb wajib makan dulu lepas perut mula terasa lapar lepas gegaran yang kena tanggung sepanjang perjalanan dengan Pak Tua heheh. Masa Mr Hb buat penghantaran masuk produk, saya dengan dua puteri tumpang tido kat surau highway. Memang le ada sign kata jangan tido kat surau tu tapi 'darurat' terpaksa le engkar. Yer le nak cari hotel mana le pepagi buta tu. Lagi pun bukan le lama sangat kami tumpang berteduh, tunggu Mr Hb selesai je berurusan kami keluar le balik.



Tapi akibat 'sistem down' urusan yang patut selesai lebih kurang 1 jam jadi 4 jam. Huhu.. Sian Mr Hb, tidur tak sampai sejam sejak semalam. Singgah mandi di R&R Sungai Buloh lepas breakfast sekitar jam 11.00 pagi. Kemdian terus bertolak ke Petaling Jaya pulak.




Yang ni agak haru. Sebelum pergi puas dah saya skodeng kat Mr Google maps cari lokasi untuk kami hantar produk. Semua tunjuk Petaling Jaya Commercial City (PJCC) kat belah Sea Park. Dah study jalan through map tu, tanya pulak kat sorang brader (kenalan Mr Hb) lokasi dia pun sama gak kami pun yakin le masuk kawasan ke Sea Park tu. Tapi hati cuak sebab Brader tu kata dekat Sea Park je tapi tak jumpa-jumpa pun kawasannya. Terus saya decide dengan Mr Hb singgah balai polis untuk bertanyakan arah. Isk kalau polis tak tahu memang le kan, diarang dok meronda kawasan takkan tak tahu kot... Melampau le heheh. Call person yang kami nak hantar barang tu pun tak berangkat. Sib baik dengan pengetahuan dan bantuan pihak polis baru le kami tahu yang kami sudah silap da....


Yang nak kena tuju Petaling Jaya Selatan, kami pulak dah sampai kawasan Petaling Jaya Utara. Memang takkan sampai le jadinya. Pusing le 1000x pun heheh. Dengan bantuan tunjuk arah yang diberikan kami sampai le kawasan Petaling Jaya Selatan tu. Tapi kena tanya gak le kat sorang lagi brader (Allah... Lupa pulak tanya nama dia yang berjasa tu) baru le tepat direction yang diberi. Oooo kat Kampung Medan rupanya heheh. Mana le teman nak tahu. Kat addtress tu tak tercatat semua-semua tu ;P. Terima kasih tak terhingga pada semua yang sudi membantu, dari brader kenalan Mr Hb tu, anggotak polis di Balai Polis Sea Park, brader yang tunjuk arah yang tepat (terbantut jab dia nak gi makan dengan anak dia tu sebab nak tolong kami yang sesat nih heh) dan brader kat opis yang kami hantar produk tu le. Melilau cari arah tu makan masa punya le lama, hampir jam 3.30 petang baru selesai semua. Dengan keletihan, panas dan lapar kami singgah makan jab kat restoran mamak yang berhampiran.


Bertolak balik terus lepas makan dan lepas pusing jab kawasan tu tengok banyak blok kedai yang nak dijual. Isk berkenan le juga kalau dapat duduk situ sebab sekolah semua dekat. Tapi tu le kita ni orang melayu mana le mampu nak beli bangunan kedai tu. RM1.3 juta untuk tingkat bawah. Memang dapat pandang je la... Kalau tingkat atas memang le murah sikit sekitar RM400 ribu je tapi payah le pulak sebab barang kitarang heavy-heavy belaka, saper la sanggup hangkat naik turun segala macam mesin dan bahan mentah semua tu. Nak harap Mr Hb.. Isk patah pulak pinggang nanti huhu.. Tak sanggup ai. Patut le orang melayu semua tak der harta kat bandar ni, mahal-mahal belaka... Nak kata kawasan  ni maju tak le sangat. Pada pandangan saya agak terpinggir sebab banyak kedai yang tutup dan kata oarang kat sini agak kelam sebab banyak kedai-kedai judi dan games je.. Entah le.. Tapi plannya diarang dah ada cuma tak tahu bila le akan naiknya. Pada pendapat saya yang tak berapa pandai ni le kan.... Plan tu untuk bagi naik harga mahal je sebab kawasan tempat tinggal saya sekarang ni pun macam tu le, kawasannya huluuuu sesangat tapi rumah kat sini dijual agak mahal sebab katanya akan banyak pertumbuhan akan berlaku. Tapi dah dekat 20 tahun.. Apa pun tak de. Baru je la nak bina tol keluar dari highway ikut Alor Pongsu nih... Saya ni pulak baru nak berbusiness memang tak mampu le nak dapat bangunan kat tengah bandar nih.


Sampai kat Mydin Gopeng dah dekat jam 8.00 malam. Singgah makan, tapi sebelum tu Mr Hb lelapkan mata jab sementara anak-anak dibiarkan bermain jab kat tempat main yang disediakan. Isk memang kalau tak der hero sorang ni (my laling Mr Hb) memang tah le... Cam tu le dia kalau menghantar produk, tidur jab je. Tu yang hati risau sangat tu. Ni baru sampai KL, cuma dapat tidur kurang 2 jam je. Kalau ke Johor, Melaka lagi le kesian. Tu yang hati risau sangat kalau dia pergi sensorang. Kita ada sama leh gak le sembang-sembang ke hapa. Tapi anak-anak le pulak, sapa le nak tolong jaga... Tu yang berhajat kalau ada rezeki nak kena cari gak belah-belah KL supaya tak le jauh sangat dia kena travel tiap-tiap minggu. Tapi dengan nilai bangunan yang ada... Isk tah le. Harap-harap pihak kerajaan dapat le bantu serba sedikit kami nih untuk dapatkan bangunan kedai camnih sebab nak beli kilang lagiiii le pecah kepala mikirkannya. Paling murah pun RM1.2 juta tapi hulu sangat le. Kot nak kawasan 'pekan' sikit RM5 juta.Duit dalam poket pun tak sampai 5 kupang heheh....


Nak masuk dalam usha produk Mr Hb kata tak yah le sebab dia nak balik sangat tidur. So tak dapat le usha Sos Char Kueyteow 2 Puteri kat Mydin Gopeng nih... Tak per lah.. Lain kali mungkin.


Kami sampai rumah jam 10.30 malam. Ha.. Kan... dekat 23 jam gak le kitarang berkerja. Anak-anak dan Mr Hb lembik habis dah. Tambah le Mr Hb tu... Sian dia... Moga-moga Allah lariskan perniagaan kami dan moga saya dapat le tunaikan cita-cita kami untuk berpindah ke KL supaya Mr Hb tak payah nak travel jauh selalu sangat... Aaamiin....

Jangan lupa yer.. 23 Mei ni Promosi Sos Char Kueyteow 2 Puteri di rangkaian Mydin Hypermarket seluruh Malaysia....! :)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...