Sabtu, 11 Mei 2013

Jalan-jalan ke Zoo Taiping...


Hari ni berkesempatan bawa anak-anak jejalan. Kesian le jugak asyik terperap dengan buku dan aktiviti harian kat rumah je selalunya. Kalau tak pun ikut kitarang beli barang. Ha.. Masa tu diarang dapat le singgah main jab ke apa. 2 in 1 gitu.


Tapi hari ni memang fokus nak bawa diarang keluar untuk beriadah. Memula planning nak 'daki' Maxwell Hill tapi idak le daki sendiri heheh... Naik jeep le heheh. Tak mampu dah weh nak panjat sendiri bukit yang tinggi tu. Maunya sempoit esei ni kang. Bukan le selim melim lagi dah hehehhe. Actually sendiri pun memang berhajat nak tawan Bukit Maxwell ni sebab kali masa naik dulu umur baru 12 tahun. Masih di alam sekolah rendah. Skang anak pun dah masuk sekolah rendah lama tak lamanya dah tak naik. Mr Hb pun katanya tak pernah jejak pun. Isk hagak camtu kot orang local nih. Yang jauh berkali-kali sampai, yang dekat mata nih idak pun terjijaknya. Tapi tu le mungkin masih tak der rezeki hajat tak kesampaian sebab katanya hari ni kerja pembersihan sebab ada pokok tumbang. Mungkin dah halang jalan so sehari le tutupnya.


Tu le patut ikut plan yang memula, pergi esok je. Tapi tah Mr Hb tak sesabo pulak nak pergi awal. Hasilnya.. Ubah planning. Nak bawa ke mana pulak le anak-anak dare berdua ni. Nak bawa swimming... Bekal baju tak der. Akhirnya Izaz cakap yang dia nak pergi Zoo. Terus hala ke Zoo Taiping pulak. Akhirnya ini le destination kitarang lepas planning pertama tak menjadi. Apa pun sib baik anak-anak puas hati. Tu yang penting.


Kat Zoo Taiping saya tengok diarang tengah buat renovation. Tapi tu tak mengganggu pengunjung-pengunjung yang ada. Biasa le hari ni kan cuti so memang ramai le yang berkunjung. Tapi kitarang antara yang terawal le berkunjung sebab dah perancangan nak naik Bukit Maxwell tak menjadi tadi. Pusing punya pusing dekat 3 jam kitarang kat dalam tu. Apa yang di buat tah heheh tapi tu le asyik tengok binatang semua. Pastu layan anak main jab kat tempat permainan yang ada dibina kat dalam tu. Pastu puas diarang main, ulang tayang pusing satu Zoo tu naik trem pulak heheh. Sib baik perhentiannya dah diubah jauh sikit dengan tempat berhenti sebab kerja-kerja renovation termasuk kat kawasan trem yang asal. Kot tak harus layan pusing dua tiga kali hikhik.


Lepas puas pusing, kitarang mula berangkat untuk keluar dari Zoo. Masa nak keluar Afif pulak nampak orang ambil gambar dengan si sawa. Apa lagi terus dia stop tengok. Memula kitarang layan le kot dia teruja nak tengok je. Alih-alih dia cakap nak bergambar dengan ular juga. Isk... Biar betul anak dare ni. Memula Mr Hb tak kasi. Risau dia heheh. Tapi dek kerana dia berkeras gak nak bergambar dengan cik ular, lembut gak le hati Mr Hb. Tapi yang bergambar Afif sorang je la, kami-kami nih tak hehe. Mr Hb kata dia geli. Izaz pun memang payah. Jangan kata dengan ular, dengan orang pun dia payah hehe. Saya tah dah tetua ni tak gemar pulak dengan semua-semua tu. Mungkin aura berani tu dah makin pudar kot heheh.


Tapi salute le kakak yang ambil gambar tu. Sekali snap je dalam bising-bising kitarang suruh Afif pandang camera sebab dia tengok tang muka ular tu je dia berjaya gak dapat satu frem gambar yang cukup-cukup cantik pada saya. Gambar ngam-ngam tengah, tak der sesapa yang terinterframe dan paling penting perfect la pada saya. Yang saya cakap ada yang terinterframe tu bukan sapa tapi staff dia le berdiri keliling Afif sebab Afif nampak cam kasar sangat pegang cik ular tu. Sampai naik berkedut satu badan heheh. Diarang pun nampak risau. Nak buat camner anak dare ku lasak sikit (sikit ker heheh).



Lepas siap je gambar dia, hangus kitarang dengar kata-kata betapa bangganya dia bergambar dengan ular. Siap puji diri pastu kutuk-kutuk pulak kitarang terutama ayahnya sebab tak berani cam dia. Sepanjang jalan sampai balik rumah asyik dengar tu je. Naik rentung kitarang hahah. Apa pun memang saya tahu dia jenis berani cuba segala bagai. Dari kecik memang macam-macam yang dia buat. So tak pelik le kalau dia berani dengan cik ular ni. Saya pun tak pernah galakkan dia jadi penakut sebab pada saya itu akan jadi penghalang untuk dia cuba sesuatu. Kalau dia yakin teruskan tapi kena minta izin kitarang dulu le. Tugas kitarang pulak untuk tentukan apa yang dia nak buat tu elok ke tidak.


Tapi dalam berani tu baru-baru (actually sejak bulan 11 tahun lepas) ni saya perasan yang dia jadi fobia pada tangga. Nak naik atau turun tangga nampak cam payah sangat. Siap berpaut dua tangan kat palang tangga tu. Dia cakap takut jatuh. Tapi tak pernah pulak saya tahu yang dia pernah jatuh tangga sebab selalunya kitarang dengan dia je kalau ke mana-mana. Memula ingat dia main-main tapi semalam nampak teruk sangat masa naik fly over masa nak lintas jalan. Saya cuba convince dia supaya tak takut dan janga ikut perasaan. Tapi nampaknya kena ulang banyak kali le sebab dia ni kalau dah tetap satu-satu perkara lambat le kita nak pujuk supaya dia ubah pendapat. Harap-harap benda ni tak le lama. Hendaknya dia pulih le cepat. Risau saya...



Malam ni tinggal sensorang sebab Mr Hb ke kilang pulak memasak. Heheh tadi dah habiskan masa jejalan, kena kerja overtime le nampaknya. Entah le sampai pukul berapa pulak tapi tu le apa nak buat tu je mata pencarian kitarang. Tak kerja tak der gaji heheh. Masa ni le teringat masa makan gaji dulu. Kan ke best 9-5 jer. Nak gi jejalan dengan family pun idak risau tiap hujung minggu. Tapi tu le bila pikir-pikir balik mungkin ada hikmahnya apa yang Allah jadikan jadi kena redha hihihh. Tapi kerjaya dengan family kena seimbangkan seberapa yang boleh supaya kejayaan sebenar milik kita. Insyaallah...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...