Jumaat, 14 Jun 2013

Resepi Hebat: Sup Telur Express BONDA YONG K.S


Err dah lama rupanya saya cuti memasak. Eh bukan cuti memasak tapi cuti berkongsi masakan kat sini. Sebenarnya memasak tu hari-hari kecuali hari-hari sibuk extra atau bepergian jer cuti tapi udah hidangan tu macam selalu so tak le semangat sangat nak berkongsi. Rata-rata yang dimasak udah yang sama je kang tak best le pulak kan. Naik muak pulak kowang sumer heheh.


Hari ni saya masak lain sikit. Biasanya hidangan pedas wajib ada atas meja nih tapi hari ni main masak sup mudah je. Sup orang sakit kata nenek, Hajah Yong Abdullah. Yer le kot sebab nak buat pun macam terburu-buru punya stail je. Cepat gitu. Udah macam kalo si sakit minta nak makan, terus capai periuk masak je. Dalam 5 minit dah dok tengah hirup kuah sup dah punya pantas dibuat heheh. Tu andaian saya je la hahah. Bab menumbuk bagai tu mana hilang tah masanya heheh.


Sup ni cukup saya gemar masa kecik-kecik dulu. Kalau nak banding dengan sup ekor nun, yang ni lagi best rasanya. Mungkin tekak orang simple macam saya ni memang simple mimpel le pilihannya heheheh. Adeh jangan tampo tangan comey teman Kak Piah... Gurau je heheheh. Udah tak der sapa nak puji, puji diri sendiri pun wokay gak ek? Heheheh...


Bila saya berkongsi resepi sup ni, maknanya tema hidangan saya kali ni lari sikit dari 2 Puteri. Tapi sikittt je la sebab hidangan sayur masih saya masukkan Cili Boh Asli 2 Puteri heheh. Udah tokey tak leh nak lari dari sumber-sumber hidangan yang diambil dari produk sendiri heheh. Kalau tak pedas kat rumah ni memang tak boleh jadi kalo takat sup tu mana le nak datang pedasnya selain dari serobuk lada yer tak. Tapi udah anak-anak tak makan pedas langsung (lega makkk leh le bedak banyak sikit untuk dijual kat customer hahah) jadi hidangan sayur buat le pedas sikit. Anak-anak makan je sayur yang ado dalam sup tu.


Resepi sup ni pun idak le saya belajar direct dari Allahyarhamah nenek tapi hasil apa yang saya tengok masa kecik-kecik dulu stepnya macam tu le hehe. Dulu kita le cucu sorang yang tinggal dengan Allahyarhamah nenek so manjanya kan kemain. Tu yang banyak ilmu masak tak sempat ambil dari dia. Nape taknya asyik nengok je sentuhnya idak. Takat sentuh masa makan tak sesuai kan... Akhirnya yang rugi sendiri juga... Menyesal sungguh.. Sob sob.. So kowang tu kot ada ibu ke nenek ke gi le cecepat tuntut ilmu masakan diarang. Kot tak dapat banyak sikit pun biar le kekal warisan nenek moyang kita untuk diperturunkan pada anak cucu kita pulak yer tak..

Eh memasak tu yang express... Bukannya bus express hihihi

Udah le tu.. Kang merebak pulak sedaynya kat mengkome pulak. Habis banjir satu Malaysia nanti. Parah hahaha. Jom tengok resepinya...


SUP TELUR EXPRESS BONDA YONG K.S
By: Asamgaram2puteri

Bahan-bahan
  • Ubi kentang, kupas kulit & potong wedges, rendam
  • 1 biji carrot, potong wedges 1 inci
  • Suhun, potong pendek & rendam
  • Telur ayam - ikut le banyak mana nak
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Air
  • Garam
  • Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk
  • 4 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih - boleh lebihkan jika suka
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1/3 sudu teh lada hitam

Caranya
1. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.

2. Masukkan kentang yang telah ditoskan seketika sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Kacau-kacau sebentar.

3. Masukkan air sebanyak mana yang disukai bersama carrot. Masak hingga kentang dan carrot empuk. Biasanya saya suka yang idak le terlalu empuk. Biar keras-keras sikit best.

4. Pecahkan telur satu persatu. Hati-hati jangan bagi pecah kuningnya kang tak cantik. Jangan juga bagi dia bertindih kang hilang pulak kecunnannya. Kacau hati-hati yer. Cuba kekalkan kecunnannya sehabis mungkin heheh.

5. Masukkan suhun, garam dan biarkan mendidih sebentar sebelum tutup api.


Hah.. Dah siap le tu. Cepat je kan... Boleh le dihidangkan bersama daun bawang dan daun sup yang telah dihiris halus. Kalau rajin masukkan le sama bawang goreng. Kot korang nak try masukkan bahan pa per pun boleh je. Mushroom ker hapa okay je Insyaallah.



Mushroom ni jangan lak dimasak, yang ni sesuai digeget-geget je. Aummm nyam nyam

Biasanya sup saya ni tak guna perencah lain selain daripada garam. Mungkin sebab memang dah saya ni jenis suka gunakan perasa asli garam dan gula je kot. Tak gemo guna perencah-perencah ni. Belajar guna stok-stok ni pun sebab nak buat nasi ayam dedulu hehe. Sejak tu pandai le sikit guna tapi tetapi tak gemar sebenarnya. Tapi tu hari sebab anak-anak tak berapa suka sup plain yang versi yang saya buat ni, saya cuba le masukkan sikit stok ayam. Banyak pulak diarang makan. Bertambah.


Apa-apa pun terserah kat kowang le kot nak mencubanya. Try je kaedah mana yang disukai sebab memasak ni bukannya susah mana pun. Atas kita gak sebenonya heheh. Tapi kalau buat kuih muih jangan buat main kang tak jadi rugi....


Ok selamat menjamu selera... Moh nak tengok Finding Nemo lak

2 ulasan:

  1. sedapnya..blh la i nk try..mhon share resipi ya..
    jom tukar2 link ..pasni vsit my blog plk ya..
    miszfinazrul.blogspot.com
    tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah dear, sila le try mana le nak tahu kan sesuai dgn selera tu hikhik. Insyaallah klu ada kelapangan sy singgah sana kay. thanks a lot anyway coz sudi singgah sini. sudi2 le lawat kami selalu :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...