Khamis, 27 Jun 2013

Kesilapan Kecil Yang Besar Kesannya... Berhati-hatilah...


Entah kenapa dua tiga hari ni apa yang disentuh tak menjadi je. Isk pening betul bila pikir akibatnya. Nak kata tak hati-hati rasanya dah belek, telek dan kelek (amboiii nak bagi bunyi sama langsung tak belek ayat betul ke idak) betul-betul.


Geram betul... Mula dari senarai barang yang nak dibeli. Puas pusing-pusing last-last yang nak dibeli tak der. Penting lak tu! Senarai dah ditulis tapi termiss out pulak... Geram betul bila dah balik, masa nak guna tak der barang yang paling perlu di beli tu.


Kemdian masa buat tempahan tempat pulak. Nak menghantar produk bukan boleh terus ngantor gitew-gitew jer. Kena booking beberapa hari dulu. Dah diapprove baru boleh dihantor. Kang kot gatal nak ngantor gak kang naya dema reject. Tapi macam saya cakap tadi, dek silap je minggu ni... Yang patut dihanto pagi jadi petang. Sib baik petang kot tersalah hari lagi naya huhu.


Masa letak tarikh luput kat produk pun leh tersalah. Sib baik tak banyak lagi yang dibuat. Habis semua kena bukak balik. Ni kalau jenis laser maunya kena buang botol tuh. Sib baik manual lagi. Eh sapa tau mesin laser untuk tulis tarikh luput tu berapa yer? Nak buat budget nih hihi.


Than masa nak isi delivery order forms... Yang ni pun boleh tersalah gak walau dah tengok segala butiran betul-betul. Takut salah kononnya. Last-last salah gak. Dahhh kena print lain. Sib baik tak terlepas lagi. Kot tak naya kali keberapa tah...


Entah le Mr Hb kata fikiran tu dok melayang le tu masa buat kerja. Isk.. Rasanya tak kotttt. Tapi entah. Mungkin gak kot... Asyem gak le dia bila saya asyik tersalah je. Bila jadi macam ni lagi le rasa bersalah dalam hati yang kecil ini huhu....


Yer la memang betul rasanya sebab banyak sangat yang bermain dalam kepala otak saya ni. Kerja yang menimbun kat rumah dan kerja, nak buat account la, nak settle masalah promosi yang tak menjadi la dan pelbagai lagi.


Tarik nafas... Releks jab. Than schedule balik apa yang perlu dibuat dulu, apa yang boleh dikemudiankan. Tapi masalah tersalah tulis cam ner lak? Itu satu lagi kesilapan yang nampak kecil tapi beri impak besar kerana melibatkan orang lain.


Sebenarnya melakukan satu kesilapan kecil memang memalukan dan menyusahkan terutama bila ia melibatkan orang luar. Ianya sebenarnya membuatkan orang memberi satu tanggapan yang kurang enak kepada kita. Walaupun kesilapan yang dilakukan itu bukanlah kerap kali berlaku tetapi mind set manusia kebiasaannya begitu lah... Salah sedikit itulah yang akan dikenang-kenang. Tu yang keluar kata pepatah 10 kebaikan yang dibuat tak boleh tandingi 1 kesalahan yang terjadi. Yang satu itulah yang paling memberi kesan pada diri.


Ketilitian dalam bekerja selalu saya beratkan. Tapi kita cuma insan yang lemah. Hanya mampu berserah... Ehhhh mana boleh kan. Walaupun kadang kala pengaruh hormon, masalah teknikal mengganggu juga. Kena pastikan le jangan jadikan ianya satu rutin pulak. Ni kang asyik dok buat salah je dah macam wajib pulak memang jahanam le kerjaya. Jadi pentingnya ada orang kedua yang turut mengambil peranan dalam satu-satu perkara. Semak dan semak.


Insyaallah untuk lepas-lepas ini saya akan lebih berhati-hati. Insyaallah....


Tapiiii dalam asyik tersalah buat kerja minggu ni apa yang pasti satu kerja yang confirm tak salah ialah masa masak produk. Insyaallah ianya sentiasa dilakukan dengan penuh tumpuan dan sentiasa berhati-hati. Ianya dah jadi rutin jadi Insyaallah tak akan salah.


Hihi.... Eh dah try Sos Char Kueyteow 2 Puteri dan Cili Boh Asli 2 Puteri? Ehhhh rugi tau kalau tak cuba! Kalau nak masak hidangan selain Char Kueyteow pun sedap tau dengan Sos Char Kueyteow 2 Puteri. Nak pulak bila digandingkan dengan Cili Boh Asli 2 Puteri lagi ngam-ngam hoooo. Masak je Mee Goreng, Bihun Goreng, Sambal Tumis dan lain-lain pasti terangkat punya.


Ok nanti dapatkan di cawangan Mydin Hypermarket dan Tesco Store seluruh Malaysia kay.... Salam....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...