Khamis, 25 Ogos 2011

Biskut Pop Cornflakes


Semangat menyambut raya tahun ni sangat-sangat berbeza kerana tiada lagi biskut tunjuk atas meja hehe. Sejak berkenalan dengan rakan-rakan dalam facebook dapat juga merasa membakar sendiri biskut.


Biskut pertama yang diprojekkan adalah Biskut Pop Cornflakes kegemaran Mr Hb. Tak sangkat best jadinya. Betul kata tuan punya resepi tempat saya ambil tu si Puteri Manja. Berbaloi buat tambah-tambah bila Mr Hb & anak-anak ulang makannya walau raya belum lagi menjelma. Si kecil bongsu, Izaz pilih buah campur di dalamnya je hingga ditegur baru makan semua. Kiranya nampak je cam keras tapi lembut kat dalam hingga mudah bagi dia kutip buah je heheh. Akhirnya yang dapat selamat 50 biji je sebab dari awal simpan tempat berasingan heeh....dah ku agak ;p


Biskut pertama ni nampak biasa je sebab tak pandai hias lagi hehe. Agak-agak kalo letak taburan cornflakes & ceri kat atasnya sure nampak berseri sikitkan. Tu la amatur sangat sampai tak berapa pandai nak cantikkan. Nak letak coklat rasa malas pulak bila dah tinggal sikit so layan je la rupanya yang sederhana ni. Janji Sodapppp.


BISKUT POP CORNFLAKES

By: Puteri Manja


Bahan-bahannya:
  •  250g butter
  • 220g kismis (saya gantikan dengan buah campur)
  • 400g tepung naik sendiri
  • 120g tepung jagung Maizena (gambar kupu-kupu)
  • 160g gula castor
  • 140g cornflakes (ramas2 kasar)

Caranya:
  1. Pukul butter bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan tepung & gaul hingga sebati.
  3. Masukkan buah campur & cornflakes. Gaul rata. Adunan berderai sedikit.
  4. Kepal-kepal bagi jadi bulat & masukkan dalam papercup. Buat hingga habis.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.

Rasanya yang cair dimulut membuatkan hilang rasa sangsi atas rupanya yang sederhana heheh. Luarannya agak crunchy menambah rasa enak. Thanks pada Puteri Manja atas saranannya yang confirm best.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...