Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Rabu, 26 September 2012

Sejarah & Pelancongan: Kuala Kangsar, Perak


Kuala Kangsar adalah merupakan Bandar DiRaja dan bersejarah bagi negeri Perak Darul Ridzuan. Kuala Kangsar juga merupakan kawasan pelancongan yang mempunyai pelbagai produk-produk tempatan dan IKS (Industri Kecil dan Sederhana) yang menarik. Terletak kira-kira 48 kilometer ke utara dari Ipoh. Kuala Kangsar mendapat nama bersempena pokok kangsar yang tumbuh di tebing sungai.


Ada gak versi yang ceritakan Kuala Kangsar kat Negeri Perak ni lahir dari aliran air yang menebing di Sungai Perak daripada puncaknya di Ulu Belum hinggalah ke muaranya di Selatan Melaka. Dari zaman awal lagi orang tertarik dengan keistimewaan sungai ini lalu memudikinya sambil mencari tebing yang baik untuk mendarat. Mereka adalah peneroka yang datang membuka tempat baru dan berinteraksi dengan pribumi hingga menjadi orang Perak seperti yang ada sekarang.


Mereka memudik dengan sampan hingga sampai ke suatu anak  sungai di tebing kiri Sungai Perak. Dalam kiraan mereka kuala sungai ini adalah bersempena, lebih-lebih lagi tebingnya rendah, tanahnya subur dan pemandangannya sungguh indah. Kebetulan mengikut kiraan mereka kuala sungai ini ialah yang ke seratus kurang satu, atau 'Kuala Kurang Sa'. Kononnya itulah nama asalnya, KUALA KURANG SA dan kemudiannya disebut Kuala Kangsar sahaja..

Kenderaan berkuda di Kuala Kangsar akhir abad ke-19.

Walaubagaimanapun, Kuala Kangsar sebenarnya adalah satu lokasi yang  sangat baik, bukan sahaja sesuai sebagai tempat mendarat, tetapi memang baik untuk penempatan, untuk bercucuk tanam, untuk pusat perniagaan. Di daratnya seseorang boleh meneruskan perjalanan menyusur sungai hingga ternampak Gunung Pondok, iaitu  satu mercu tanda yang memandu orang dalam perjalanan ke Larut ataupun dari Larut.


Berdasarkan keistimewaan ini kita membuat kesimpulan bahawa Kuala Kangsar dan kawasan di sekelilingnya adalah tempat tua, sudah berabad-abad lamanya didiami orang.

A photo of Clifford School taken in 1897. (Source: Clifford School Kuala Kangsar Facebook page)

Clifford School as it stands today. (Photo: Raja Chulan Raja Dato' Ahmad Tajuddin)

Kuala Kangsar juga merupakan sebuah daerah yang ditadbir oleh Pejabat Daerah Kuala Kangsar dan bagi kawasan perbandaran ditadbir oleh Majlis Perbandaran Kuala Kangsar. Pusat pertumbuhan utama daerah adalah Bandar Kuala Kangsar, Sungai Siput (U), Padang Rengas, Manong, Sauk, Karai, Salak, Lintang dan Lasah. Bandar Sungai Siput (U) merupakan pusat pertumbuhan kedua terbesar selepas Bandar Kuala Kangsar.Aktiviti ekonomi utama adalah terdiri daripada aktiviti pertanian.


Terdapat 9 buah Mukim di dalam kawasan Daerah Kuala Kangsar iaitu:
 1. Mukim Chegar Galah
 2. Mukim Kota Lama Kiri
 3. Mukim Lubok Merbau
 4. Mukim Kampung Buaia
 5. Mukim Senggang
 6. Mukim Sayong
 7. Mukim Kota Lama Kanan
 8. Mukim Sungei Siput
 9. Mukim Pulau Kemiri


Tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di Kuala Kangsar yang punya nilai sejarah yang tinggi ialah antaranya:

1) Masjid Ubudiah


Masjid yang terindah di Negeri Perak ini terletak di sebelah kawasan permakaman Di Raja Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Masjid ini dibina di atas kehendak Sultan Idris Murshidul Azam Shah, Sultan Perak ke-28 (1887-1916) kerana menunaikan nazar baginda.

Kerajaan Negeri Perak kemudian mengarah Colonel Huxley dari Pejabat Kerja Raya di Kuala Lumpur supaya merangka sebuah pelan masjid yang hendak didirikan itu. Tugas membuat pelan rekabentuknya telah diberikan kepada Hubbeclk, seorang arkitek kerajaan yang menggunakan seni reka Moor dan tugas melaksanakan bangunan itu pula diserahkan kepada Caufield sebagai ketua jurutera Negeri Perak ketika itu.

Pelannya telah disediakan oleh Pereka bentuk Kerajaan Negeri-Negeri Melayu, Arthur Benison Hubback dibawah penyeliaan W. S. Huxley. Ia berbentuk octagon dan mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang mana tiap-tiap satu garis pusatnya berukuran sepanjang 60 kaki. Bahagian-bahagian dalam dinding dan lantai masjid ini menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang dibawa khas dari Itali dan London.

Bentuk dinding masjid ini memperlihatkan sebuah bangunan berkubah induk besar di tengahnya serta dikelilingi dengan empat buah anjung yang mengandungi sebuah kubah pada pertengahan setiap anjung, lapan buah menara induk dan enam belas menara apit. Jumlah kubah dan menara dikatakan mengambil sempena aturan gelaran Orang Besar-Besar iaitu Orang Besar Ampat, Orang Besar de-lapan dan Orang Besar Enam Belas. Keluasan ruang induknya ialah 20 m x 20 m dan dilingkungi oleh serambi utama selebar 2.5 m yang juga mempunyai sebuah kubah. Sebuah kolah untuk mengambil air sembahyang terletak di sisi timur serambi tersebut.

Pada hari Jumaat 26 September 1913, Sultan Idris Murshidul Azam Shah telah meletakkan batu asas masjid tersebut. Pembinaan masjid tergendala beberapa tahun kerana kerosakan ketul-ketul marmar di tempat simpanannya yang telah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan Sultan Idris dan Raja Chulan. Mengikut cerita dengan tidak semena-mena seekor gajah baginda bernama Kulub Chandan dan gembalanya bernama Kulup Sa'id telah berjuang dengan seekor gajah kepunyaan Raja Chulan bernama Kulub Gangga dan gembalanya bernama Uda Debok. Perjuangan gajah itu telah melarat ke tempat simpanan batu marmar tersebut dan akibatnya, musnahlah batu marmar itu. Perjuangan gajah itu telah berlanjutan hingga berjam-jam lamanya, sehingga Raja Chulan sendiri datang, menyeru nama gajahnya dan memerintahkannya berhenti, maka barulah gajah itu berhenti berjuang, walaupun telah ramai orang yang cuba meleraikan gajah itu tetapi tidak berhasil.

Pesanan batu marmar yang baru dari Itali tergendala akibat tercetusnya Perang Dunia Pertama, sehinggalah 1917 barulah masjid yang terindah di negeri Perak itu dengan rasminya dibuka pada 1917 oleh Sultan Abdul Jalil Nasaruddin Shah iaitu Sultan Perak yang menggantikan Sultan Idris yang mangkat pada tahun 1916. Belanja pembinaan masjid Ubudiah ketika itu di anggarkan berjumlah RM200,000.00.
Sebelum Masjid Sultan ldris Shah II di Ipoh dibina dan dijadikan Masjid Negeri pada 15 November 1968, maka Masjid Ubudiah adalah Masjid Negeri Perak. Masjid Ubudiah sekarang dikenali sebagai Masjid Diraja dan ditadbirkan oleh suatu Jawatankuasa Tadbir Masjid Ubudiah dan dipengerusikan oleh sesiapa yang dilantik oleh Paduka Seri Sultan biasanya penyandang jawatan Orang Kaya Temenggong Paduka Raja mahtlpun jawatan Orang Kaya-kaya Setia Bijaya Diraja dan jawatan Setiausaha diuruskan oleh seorang pegawai kerajaan yang berkhidmat di Pejabat Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak (Darul Ridzuan).


2) Istana IskandariahTapak asalnya merupakan tapak Istana Negara yang dirobohkan pada 1933. Senibina istana ini mengambil corak senibina Islam-India 'Saracenic' dengan campuran senibina Asia Barat. Motif pada gerbang tajam (pointed arch), hiasan minaret, kubah berbentuk bawang (onion shaped domes). Ia adalah hasil ilham, pengalaman dan perjalanan arkitek dan jurutera British di Tanah Melayu. Senibina sedemikian terpancar juga pada Masjid Ubudiah, Stesyen Keretapi Kuala Lumpur dan Bangunan Sultan Abdul Samad di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Istana Negara sebelum banjir pada tahun 1926

Istana ini luasnya 112.320 kali persegi. Bangunannya berbentuk bujur segi empat (bujur sangkar). Depannya menghala arah matahari naik dan pemandangan terus ke arah Sungai Perak. Selain kubah utama, ada lagi 4 kubah berbentuk bawang yang lebih kecil. Istana ini mengandungi dua tingkat bangunan termasuk lantai bawah (ground floor) dan satu tingkat lagi terletaknya minaret kecil yang dipanggil Roof Lounge. Di lantai bawah terdapat Bilik Mengadap, Bilik Jamuan Negeri, Bilik Lukisan, Bilik Biliard, Bilik Pejabat Juruiring (ADC), Bilik Persalinan Perempuan (Cloak Room), Bilik Makam dan bilik-bilik kecil dengan pelbagai fungsi tersendiri. Juga terdapat Dewan Negara dan Dewan Muzik dan ruang mainan. Selain itu terdapat Balai Nobat, Balai Rong Seri dan Singgahsana.


Acara terbaru yang berlangsung di istana ini ialah Perkahwinan Diraja Raja Dr. Nazrin Shah pada 17 , 18 dan 19 Mei 2007.


3) Menara Pavillion


Bangunan ini terletak di Jalan Bendahara, Bandar Di Raja Kuala Kangsar. Bangunan ini didirikan pada tahun 1920, iaitu semasa pemerintahan Sultan Iskandar Shah yang memerintah Perak dari tahun 1918-1938. Arkiteknya ialah N.E.Don B.C.D. Bangunan ini digunakan sebagai tempat istirehat oleh Sultan Iskandar selepas bermain polo.

Pada masa sekarang, menara Pavilion ini tidak lagi digunakan , namun ianya telah dijadikan salah satu tempat tarikan pelancong yang berkunjung ke Bandar Di Raja Kuala Kangsar.


4) Jambatan Victoria


Jambatan keretapi ini disebut juga Jambatan Enggor kerana letaknya di Enggor, Kuala Kangsar. Jambatan yang merentangi Sungai Perak ini mula dibina pada tahun 1897 dan siap serta dirasmikan pembukaannya oleh Sultan Idris Murshidul Azam Shah pada tahun 1900. Jurutera yang bertanggungjawab terhadap pembinaan jambatan ini ialah G.W Fryer, Divisional Engineer dan C.RHanson. Dengan siapnya jambatan ini, maka lengkaplah perjalanan keretapi dari Enggor ke Kuala Kangsar. Dalam tahun 1910, jambatan ini telah digunakan sepenuhnya untuk laluan keretapi dari Perai ke Johor Bahru.


5) Istana Kenangan / Istana Kuning


Istana ini pada keseluruhannya diperbuat daripada kayu dan dikenali juga dengan nama Istana Lembah atau kadangkala disebut juga Istana Tepas. Istana ini terletak berhampiran dengan Istana Iskandariah. Istana yang berdinding kelarai berbumbung perabut lima dan perabut pisang sesikat ini telah dirancang pembinaannya selepas banjir besar melanda Perak pada tahun 1926. Inilah istana rasmi tempat bersemayam Raja-raja pemerintah yang ditabal sebagai Sultan Perak sejak tahun 1933 dahulu.

Tukang yang membuat istana ialah Haji Suffian dan anak-anaknya yang berasal dari Seberang Perai. Istana ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1931. Sultan Iskandar Shah iaitu Sultan Perak ke 30 (1918-1938) telah berpindah bersemayam di istana tersebut kerana Istana Negera, iaitu istana rasmi Sultan Perak di Changkat Negara akan dirobohkan untuk dibina istana yang baru (Istana Iskandariah sekarang).

Dalam tahun 1933, apabila Istana Iskandariah siap dibina, Sultan Iskandar Shah telah berpindah ke istana tersebut. Istana Lembah atau Istana Tepas diduduki pula oleh keluarga Diraja Perak.


Nama Istana Kenangan hanya bermula pada tahun 1960 an, iaitu selepas istana tersebut diperbaiki semula dengan usaha Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Abdul Rahman Putra Al-Haj, bekas Perdana Menteri Malaysia. Nama istana ini sempena nama Sultan Iskandar Shah yang bertanggungjawab terhadap pembinaannya dahulu. Pada 16 November 1986, setelah dipelihara, Istana Kenangan dengan rasminya dijadikan Muzium Di Raja Perak hingga ke hari ini.
 

6) Pokok Getah Tertua


Terletak diperkarangan Pejabat Daerah Kuala Kangsar dan satu-satunya pokok getah pertama yang hidup daripada sembilan pokok getah asal yang ditanam. Saiznya tiga atau empat pemeluk. H.N.Ridley adalah orang yang bertanggungjawab menjadikan Kuala Kangsar sebagai daerah industri getah yang pertama dan akhirnya menjadi sumber pendapatan penting Malaysia.


7) Galeri Sultan Azlan ShahGaleri Sultan Azlan Shah terletak di bandar DiRaja Kuala Kangsar dahulunya dikenali sebagai Istana Hulu. Ia mempamerkan gabungan senibina Asia dan Eropah. Galeri itu memberi tumpuan kepada sejarah dan pencapaian Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Ia turut memberikan maklumat mengenai sejarah dan susur paur Kesultanan Perak dan gambar dan kenderaan, termasuk hadiah-hadiah yang diberikan kepada Sultan dan Sultanah oleh ketua negara dari seluruh dunia. Galeri Sultan Azlan Shah terletak di Bukit Chandan sekitar 1.5 kilometer dari bandar Kuala Kangsar dan hanya 500 meter dari Istana Kenangan.


8) Resort Sungai PerakResort Sungai Perak (bahasa Inggeris: Perak Riverside Resort) adalah sebuah tempat penginapan berstatus resort yang terletak di Kuala Kangsar, Perak. Sebelum ini, nama resort ini adalah Resort Safari Sungai Perak, namun telah bertukar kepada Resort Sungai Perak.

Resort Sungai Perak berkeluasan sekitar 5 ekar persegi dan mula dibina pada tahun 1998 melalui peruntukan dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Jabatan Landskap Negara serta Kerajaan Negeri Perak dengan jumlah kos sebanyak RM 4.15 juta. Pembinaan resort ini telah disiapkan pada akhir Mac 2000 dan mula beroperasi pada 1 April 2000 dimana Majlis Daerah Kuala Kangsar (kini dikenali sebagai Majlis Perbandaran Kuala Kangsar) telah diperakukan untuk menguruskan resort ini secara sepenuhnya. Tuan Haji Rahim Bin Saleh selaku Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Kangsar pada masa itu adalah antara pencetus idea bagi melaksanakan pembinaan resort tersebut. Pada tahun 2008, Resort Sungai Perak telah diserahkan kepada pengurusan baharu di bawah Awan bayu Sdn. Bhd.

Sungai Perak

9) Menyusuri tebing Sungai Perak menaiki bot penambang


10) Kolam Air Panas Ara Panjang11) Malay Collage Kuala Kangsar (MCKK)

Malay Collage Kuala Kangsar (MCKK)
Kolej Melayu Kuala Kangsar (lebih dikenali Malay College, MCKK, MC atau Koleq, dan kadangkala Eton of the East) atau (Inggeris:Malay College Kuala Kangsar), merupakan sebuah sekolah berasrama penuh premier lelaki sahaja di Malaysia. Sekolah ini terletak diBandar DiRaja Kuala Kangsar, Perak. 

Ditubuhkan pada 1905 oleh pihak British atas cadangan daripada R.J. Wilkinson, pegawai pendidikan jajahan pada masa itu. Cadangan itu disokong sepenuhnya oleh Sultan Perak, Sultan Idris Murshidul Azam Shah I (1886—1916).
Sultan Idris Murshidul Azam Shah

Pada awalnya, penubuhan sekolah ini ialah untuk mendidik dan melatih golongan elit Melayu, yang terdiri daripada kerabat diRaja. 

Anak lelaki kelahiran kebanyakan sukar untuk mendapat tempat di sekolah ini. Selepas kebangkitan nasionalisme orang Melayu pada sekitar tahun 1947, syarat kemasukan ke sekolah ini dilonggarkan dan semakin ramai anak-anak orang kebanyakan dapat peluang untuk menuntut di sini. Kini anak Melayu terpilih berpeluang mengikuti pembelajaran peringkat menengah di sekolah ini.

Seorang graduan Universiti Oxford yang berasal dari Ireland, William Hargreaves mendapat penghormatan untuk menjadi pengetua pertama sekolah ini dan sekolah ini ditadbir oleh pengetua dari Britain sehingga tahun 1965, di mana Abdul Aziz Ismail, seorang rakyat berbangsa Melayu diambil sebagai pengetua sempena ulangtahun ke-60, dan sehingga kini rakyat lelaki berbangsa Melayu memegang jawatan tersebut.

Pada 16hb Ogos 2011, Tuan Pengetua En Anand bin Baharuddin telah mengumumkan dengan rasminya Puan Azizah binti Bakar telah dilantik sebagai Penolong Kanan yang baru menggantikan En Safuan bin Rabaai yang bertukar ke Jabatan Pelajaran Negeri Perak. Ini merupakan pertama kali dalam sejarah, MCKK melantik wanita sebagai Penolong Kanan.

Antara bekas pelajar yang ternama adalah seperti
 • Sultan Hisamuddin Alam Shah – Yang di-Pertuan Agong ke-2 & Sultan Selangor ke-5
 • Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah – Agong ke-11 & Sultan Selangor ke-8
 • Sultan Haji Ahmad Shah – Agong ke-7 & Sultan Pahang kini
 • Sultan Azlan Muhibbuddin Shah – Agong ke-9 & Sultan Perak kini
 • Dato' Onn Jaafar – Menteri Besar Johor ke-7 & pengasas UMNO
 • Tun Abdul Razak Dato' Hussein – Perdana Menteri Malaysia kedua
 • Dato Abdul Wahab bin Toh Muda Abdul Aziz – Menteri Besar Perak pertama
 • Tan Sri Yahaya Ahmad - bekas pengerusi DRB-Hicom
 • Tan Sri Hassan Merican - bekas CEO Petronas
 • Tan Sri Halim Saad - penubuh Kolej Yayasan Saad
 • Tan Sri Dato' Azman Mokhtar - pengarah urusan Khazanah Berhad
 • Datuk Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah - perunding motivasi terkenal
 • Dato' FD Iskandar Mansor - pengarah urusan GLOMAC Berhad
 • Ishak Haji Muhammad - penulis & nasionalis


12) Perak Hydro Building


13) Jambatan Sultan Abdul JalilSelain daripada pertanian, penduduk Kuala Kangsar juga terkenal dengan pembuatan:

1) Labu SayongLabu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang, dalam Mukim Sayong, iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari  Kuala Kangsar, Perak. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. Lanjutan daripada ini, perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar.

Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional, khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung, padi, senduduk, lawang, cengkih dan pucuk rebung. Air yang tersimpan begitu dingin dan segar.

Perusahaan membuat Labu Sayong tergolong dalam pembuatan seramik. Peredaran zaman, telah merevolusi kaedah pembuatannya daripada tradisional kepada moden.
 • Pembuatan tradisional
 • Pembuatan moden
  • Throwing / Teknik lemparan alin
  • Teknik acuan
  • Teknik sepuh
Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:
 • Kampung Kepala Bendang, Mukim Sayong Kuala Kangsar
 • Kampung Paya Lintah, Mukim Buaia, Padang Rengas
 • Kampung Kuala Dal, Mukim Buaia, Padang Rengas
 • Kuala Kangsar,Ipoh,Perak
Kebanyakkan lokasi perusahaan ini turut menawarkan pakej lawatan sambil belajar kepada pelbagai agensi, sekolah, IPT, dan dokumentari.


2) Tekad Benang Emas3) Barangan kraf yang dijual di Bazar Kraf yang dibina di tepi Sungai Perak ini. Terdapat pelbagai barang kraftangan tempatan pada harga berpatutan, termasuk bubu hiasan, bakul rotan, acuan cendol, tikar mengkuang, tudung saji rotan atau nipah, karangan laut dan barangan besi. Barangan daripada kain baldu bertekat benang emas biasanya dijadikan kelengkapan perkahwinan, antaranya tepak sirih, bantal, kipas tekad benang emas, cadar dan hiasan dinding.


Tudung saji nipah berhias bunga tekad tidak lagi dijual, sebaliknya digantikan bunga tampal. Tudung saji itu dibuat oleh orang tua-tua di sekitar Perak dan semakin sukar diperolehi. Jika seni kraf ini tidak dipelajari dan dipelihara, tentu satu hari nanti kita akan kehilangan satu budaya berharga yang tidak mungkin dapat dicari gantinya. Walaupun tiada gedung beli-belah, namun kuasa membeli di Kuala Kangsar tidak kalah. Mana tidaknya, selain bazar kraf tangan, di sini ada banyak kedai menjual barang pada harga borong, terutama pakaian dan barang keperluan harian lain.


4) Medan Cendol dan Laksa dibina bersebelahan bazar kraf dan Laman Budaya.Di sini terkenal dengan masakan kampung dan ikan bakar. Anda dapat makan Laksa panas dan cendol lemak manis yang sejuk sambil memerhatikan keindahan Laman Budaya.

Keretapi mel melepasi terowong berhampiran dengan Padang Rengas. (Source: Google Images)


So agak-agak cam ner nak ke Kuala Kangso ni weiiii.. Ha....

A) Kalo gune jalanraya
 • Lebuhraya Utara Selatan exit 143
 • Jalan Biasa ( Dari Utara, Selatan, Barat dan Timur.)
B) Kot nak naik kenderaan awam
 • Bas
  Tempatan- Melalui pekan-pekan terdekat seperti Taiping, Sungai Siput, Manong, Lenggong dan Gerik
 •  Keretapi
 • Perkhidmatan Teksi Dan Kereta SewaSumber: http://www.mpkkpk.gov.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...