Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jumaat, 21 September 2012

Malaysia: Sejarah Jalur Gemilang Yang Mungkin Ramai Orang Terlepas Pandang


Jalur Gemilang kebanggaan anak Malaysia. Dulu saya ada sentuh berkenaan Lagu Negaraku iaitu lagu Kebangsaan kita, hari ni saya nak sentuh pasal bendera kita pulak. Meh kita baca untuk tambah sikit pengetahuan tentang negara kita tercinta ni kay...


Sejarah Jalur Gemilang Yang Mungkin Ramai Orang Terlepas Pandang


JALUR GEMILANG yang dilihat sekarang sebenarnya wujud beberapa tahun sebelum negara merdeka. Pencipta bendera kebanggaan kita ni bernama Allahyarham Mohamed Hamzah yang berasal dari Johor Bahru, Johor. Beliau merupakan arkitek muda yang berusia 29 tahun di Jabatan Kerja Raya (JKR) di Johor. Beliau menciptanya pada tahun 1947 menerusi pertandingan peringkat kebangsaan yang diadakan untuk memilih bendera untuk Persekutuan Tanah Melayu yang diundi oleh orang ramai.  Pertandingan dikelolakan Jawatankuasa Khas dan dipengerusikan Ketua Setiausaha Negara ketika itu, Sir Alec Newboult dianjurkan bagi mencari lambang kewujudan kerajaan Persekutuan.

 
Pada 15 November 1949, Jawatankuasa ini mengemukakan 373 reka bentuk bendera kepada Majlis Perundangan Persekutuan untuk pertimbangan dan pemilihan. Daripada jumlah itu, tiga rekaan disenarai pendekkan membabitkan lambang keris bersilang dikelilingi 11 bintang pecah lima manakala rekaan kedua mempertaruhkan reka bentuk hampir serupa kecuali 11 bintang pecah lima membentuk dua bulatan mengelilingi keris bersilang.

 
Bagaimanapun, rekaan ketiga ciptaan arkitek Jabatan Kerja Raya Johor, Mohamed Hamzah yang menampilkan sebelas jalur merah-putih dengan bulan bintang berwarna putih di bahagian tepi kiri mendapat pilihan majoriti dan perkenan Mesyuarat Majlis Raja-raja yang berlangsung pada 22 dan 23 Februari 1950. Sebelum kekal dengan rekaan sekarang, beberapa pindaan dibuat termasuk mengikut cadangan Sultan Kedah yang meminta warna putih bulan sabit ditukar kuning bagi mewakili warna Diraja. Pada 19 April 1950, Majlis Perundangan Persekutuan menerusi perkenan Majlis Raja-Raja Melayu telah meluluskan usul yang dibentangkan oleh Pemangku Ketua Setiausaha Negara untuk menerima rekaan berkenaan. Rekaan itu akhirnya mendapat kelulusan King George VI pada 19 Mei 1950. Dan ianya dikibarkan buat pertama kalinya pada 26 Mei 1950 di dalam satu majlis menaikkan bendera yang dianjurkan oleh Persuruhjaya Tinggi British diperkarangan Istana Sultan Selangor dan dihadiri oleh DYMM Raja-Raja dan Pegawai-pegawai King George VI.


Pada 26 Mei tahun yang sama, bendera itu dikibarkan buat pertama kalinya di Istana Sultan Selangor, Kuala Lumpur. Majlis pengibaran yang berlangsung pada 9.30 pagi itu dihadiri wakil Sultan seluruh tanah Melayu.Lakaran asal Bendera Malaysia

Makna Disebalik Sebuah Bendera

Bendera Malaysia; (tulisan Jawi: بندرا مليسيا) dikenali sebagai Jalur Gemilang kini, mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan - Johor, Kedah, Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Sabah,Sarawak, Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan.


Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi bagi Persekutuan (Malaysia).

Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

 
Kemasukan Sabah, Sarawak dan Singapura ke dalam Persekutuan Tanah Melayu telah melahirkan sebuah negara baru iaitu Malaysia. Majlis Raja-Raja telah memperkenankan rekaan Bendera Malaysia berdasarkan rekaan asal Bendera Persekutuan Tanah Melayu dengan pengubahsuaian pada jalur dan pecahan bintang bagi menunjukkan 14 buah negeri baru bagi Persekutuan Malaysia. Duli-Duli yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan Tuan-Tuan Yang Terutama Gabenor-Gabenor dalam satu Persidangan Majlis Raja-Raja menjelang pembentukan Malaysia telah memperkenankan iaitu reka bentuk Bendera Malaysia hendaklah mengikut reka bentuk Bendera Persekutuan Tanah Melayu dengan pengubahsuaian pada bilangan jalur-jalur dan bintang pecah 14 bagi menunjukkan 14 buah negeri baru bagi Persekutuan Malaysia. Bendera kebanggaan kita ini dikibarkan dengan rasminya di seluruh negara untuk melambangkan kelahiran Malaysia pada 16 September 1963. 

 
Sungguhpun Singapura berpisah daripada Malaysia pada 9 Ogos 1965, namun jalur-jalur dan pecahan bintang terus dikekalkan kepada 14 sehingga sekarang. Akan tetapi ianya diberi makna baru iaitu pecahan 14 jalur dan 14 pecahan bintang mewakili keanggotaan yang sama dalam Persekutuan 13 kerajaan negeri dibawah Malaysia dan 1 Kerajaan Persekutuan yang terdiri daripada 3 wilayah Persekutuan iaitu Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Bendera Persekutuan Tanah Melayu


Selama 40 tahun digelar Bendera Malaysia, pada kemerdekaan Malaysia yang ke40 tahun pada tahun 1997 namanya telah ditukar kepada Jalur Gemilang. Nama yang diusulkan oleh pegawai dari Jabatan Muzium Negara dan Antikuiti, Redzuan Tamin dalam peraduan membabitkan pihak tertentu ini bejaya menewaskan 28 cadangan antaranya Malaysia Raya, N.U.S.A, Mega Sakti, Saga Merah dan sebagaianya.


Ilham untuk menamakan bendera Malaysia kepada Jalur Gamilang diusulkan oleh Datuk Hashim Mat Idris. Cadangan berkenaan dikemukakan kepada Perdana Menteri Malaysia yang ke4, Tun mAhathir pada 11 Julai 1995. Pada 1 Julai 1996, urussetia menguruskan nama mengemukakan 75 cadangan berserta ulasan dan huraian. Tiga nama disenarai pendekkan iaitu Setia Perkasa, Seri Setia Perkasa dan Seri Setia Negara. 3 nama ini bagaimana pun ditolak oleh Jemaah Menteri ketika mesyuarat pada 11 September 1996. 28 nama lagi dicadangkan dan pada 2 Jun 1997, 3 nama dicalonkan sekali lagi menikut keutamaan iaitu Jalur Gamilang, Jalur Nusa Gamilang dan Jalur Sinar Gemilang.

 
Nama bendera Malaysia telah diisytiharkan oleh Tun Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri ke4 pada malam 31 Ogos 1997 sempena Hari Kebangsaan Negara yang ke40. Pengiytiharan Jalur Gemilang dilakukan pada 11.58 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Makna Disebalik Nama

JALUR - menggambarkan Bendera Malaysia yang mempunyai 14 jalur merah dan putih. Oleh itu, lambang jalur pada Bendera Malaysia menggambarkan satu haluan yang lurus, hala tuju yang sama dan arah yang sama yang dianuti oleh rakyat negara ini dari Perlis hingga ke Sabah dalam menuju kegemilangan bangsa dan negara. 


GEMILANG - bermaksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang. Oleh yang demikian Bendera Malaysia Jalur Gemilang memberi pengertian bahawa jalur atau bendera itu melambangkan kecemerlangan negara Malaysia dan rakyat Malaysia dalam mengharungi apa bidang kehidupan sekali pun sama ada di dalam atau di luar negara. Kesungguhan, kegigihan dan kesanggupan rakyat untuk menaikkan imej negara, sesungguhnya sentiasa mendapat petunjuk dan pedoman yang terang lagi jelas.


Lagu Jalur Gamilang


Lagu ciptaan komposer terkenal negara iaitu Pak Ngah bersama Siso (Kopratasa) merupakan sebuah lagu khas yang ditujukan kepada Jalur Gemilang dibuat untuk memperingati dan membanggakan bendera Malaysia disamping memperingati identiti bendera serta menyeru untuk dikibarkan bendera tersebut beserta kemegahan. Ketika "Jalur Gemilang" dinamakan, lagu khas untuknya turut dibuat untuk meraikan dan memperingati bendera Malaysia dengan nama Jalur Gemilang, identiti dan kemegahan yang telah dibawa bersama yang bermula melancarkan dirasmikan pada tarikh 9 Ogos 2003. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...