Selasa, 31 Mei 2011

Jenis-Jenis Tepung dan Kegunaannya


Ada pelbagai jenis tepung di pasaran dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza dalam penyediaan kuih muih, kek, pastri, biskut atau roti.  Oleh itu perlu bagi kita memahami jenis-jenis tepung yang hendak di gunakan bagi memastikan kita mengunakan jenis tepung yang betul dan mendapat hasil yang memuaskan. Mari kita check mungkin ramai yang masih tidak tahu/tambah ilmu.  


Apa itu Tepung ?

1) TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.


2) TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.


3) TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.


4) TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.


5) TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama 'Carnation'.


6) TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.


7) TEPUNG SUPERFINE
Superfine sama dengan flourcake flour. Tekstur Tepung ini halus, seperti self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self raising flour. Tepung nie dikotegori dalam tepung low protien.

8) TEPUNG ROSE
Tepung rose sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan biskut. Namun kita tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi sedia ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat daripada tepung gandum. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum. Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies. Elok kalau dibuat Biskut Almond London.


9) TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.


10) TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.
Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.


11) TEPUNG WHOLEMEAL
Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

 

12) TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran tepung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya.
- Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).
- Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang.
- Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.


13) TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. You all's boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.


14) TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah tepung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

 

15) TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.

16) TEPUNG NAIK SENDIRI/SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising Agent’.
Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)


17) TEPUNG GLUTINOUS RICE
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi jangan terkeliru.


18) TEPUNG KEK 
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, you all's akan dapat hasil yg agak sama jika you all's mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.

19) TEPUNG OPTIMA
Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.

Tetapi dalam resipi Kek Marble Blackmore ia adalah salah satu bahan yang kita gunakan untuk buat kek tersebut. Berbanding dengan Kek Marble yang hanya menggunakan tepung gandum/tepung naik sendiri sahaja, kek marble yang menggunakan tepung optima ini lebih gebu dah halus hasilnya.bila kita ke kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek seperti Bake with Yen di Malaysia misalnya, ia juga dapat digantikan dengan tepung sponge cake mix yang telah sedia ada. You all's boleh beli ready made sponge cake mix, perasa original dan gantikan dengan tepung optima.

20) TEPUNG DHAL (GRAM DHALL)
Tepung dhal (Gram Dhall) biasa digunakan dalam resipi masakan India. Biasanya di buat jemput-jemput India (vadai)  potong bawang lebih2 potong lada, daun ketumbar dan goreng..atau di buat pakora ayam  jenis cucur dari pakistan

Jenis-jenis Tepung dan Kegunaannya



1) Tepung High Protein (Tepung Roti)

Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi.  Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik)  pada roti apabila di uli.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut


2) Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan :  Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.


3) Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan kek


4) Tepung Red Rose (Cookies Flour)


Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies.  Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup.  Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut.  Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan :  Produk-produk pastri dan biskut


5) Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh.  Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.  Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan :  Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.


6) Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan :  Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih


7) Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding.  Boleh didapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan :  Kuih-muih dan puding.


8) Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu.  Kesemua jenis tepung ini biasanya digunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.
Kek yang cantik menggunakan tepung yang bersesuaian
**Sumber bermanafaat dari blog citarasawan.blogspot.com
&  http://alkiram.net

Khamis, 26 Mei 2011

Petua & Tips: Penting Untuk Budak Baru Belajar Buat Kek


Ada terdapat berbagai jenis kek seperti kek mentega, kek span, kek sifon, kek keju dan lain-lain. Kek yang berlainan jenis ini mempunyai kaedah membuatnya yang berlainan. Sebagai orang yang baru hendak belajar membuat kek macam saya, you all's hendaklah tahu beberapa perkara penting dalam pembuatan kek ini. Antaranya ialah :


1) Mengenali bahan membuat kek.
Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah tepung kek, gula kastor, mentega/majerin, telur, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk koko dan sebagainya. You all's boleh pergi ke pasaraya atau kedai menjual bahan kek dan mengenali bahan-bahan ini.



2) Peralatan membuat kek
Peralatan yang penting ialah mixer (pengadun). Buat permulaan anda boleh gunakan pengadun tangan untuk membuat kek mentega, kek span dan lain. Peralatan lain ialah pemukul telur (whisk), scrapper, mangkuk pengadun, senduk dan lain-lain. Ketuhar juga sangat penting. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan masak dengan rata, sebaiknya gunakan ketuhar bersaiz besar seperti Europa, Zanussi, Elba dan lain-lain yang berharga dalam lingkungan RM1000.


3) Kaedah Asas
Untuk membuat kek mentega, kaedah yang digunakan ialah kaedah mengkerim. Kaedah mengkerim ialah memukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan telur dan bahan-bahan lain.

Untuk membuat kek span pula, kaedah membuih (foaming) pula digunakan iaitu memukul telur dan gula hingga betul-betul kembang dan gebu, barulah dimasukkan bahan-bahan lain.



4) Lain-lain perkara yang perlu diketahui ialah :

   (a).  Setengah jam sebelum memulakan kerja, keluarkan mentega dan telur dari peti sejuk supaya berada dalam suhu bilik. Jika guna mentega yang keras, agak sukar untuk memukulnya. Telur yang sejuk pula lambat kembang. Sediakan bahan-bahan lain di atas meja.

   (b). Panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya. Adunan kek akan bertindakbalas lebih cepat dalam ketuhar yang panas.

   (c) Jangan buka pintu ketuhar sebelum kek set. Dalam 30 minit pertama, kek sedang naik dan mengembang. Jika dibuka ketuhar, haba akan keluar dan proses mengembang akan terbantut. Kek akan jadi mendap.

   (d) Baca arahan dalam resipi dengan teliti untuk menentukan kaedah yang digunakan.

   (e) Bahan-bahan kering seperti tepung kek, serbuk penaik, soda atau koko hendaklah diayak bersama.

   (f) Buat resipi yang mudah dulu seperti Kek Mentega Vanila, Kek Mentega Oren dan lain-lain.


Kesimpulannya,

You all's jangan takut untuk bereksperimen. Tidak mengapa jika percubaan pertama you all's tidak menjadi kerana you all's mungkin membuat kesilapan di sana-sini. Tetapi you all's perlu belajar dari kesilapan pertama itu dan memperbaikinya pada masa akan datang. Mana ler ndak tahu kot boleh cari rezeki nanti melaluinya kan kan kan :D

Be a proud chef

Rabu, 18 Mei 2011

Resepi Enak: BLEND ORANGE KEK

Assalamualaikum.


Sempena joined birthday party anak-anak kesayangan akhirnya berjaya juga aku buatkan kek sendiri siap dengan krimnya sekali. Selama ni main beli jer. Puas rasa hati walaupun bak kata Mr Hb...hancur hiasannya heheh. Tapi bila dah jadi baru dia tahu...Tak sesia dapat wife yang rajin cam nih heheh (kembang jab lobang hidung yang sedia kombang hikhikhik)


Apa yang penting...anak suka (nyanyi nih dengan sora serak-serak kura hihihi). Kek yang paling mudah kata kawan-kawan kat myResepi siap dengan 2 version..natural orange & pink ala-ala strawberry orange (as requested by Afif Khadyeeja).


BLENDED ORANGE CAKE 

(menggunakan loyang 9 inci)


Bahan-bahan:
  • 1 biji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum * - diayak bersama
  • 1 sudu besar baking powder * - diayak bersama 

Caranya: 
  1. Cuci buah limau, potong dan buang biji dan urat putih di tengah-tengah. Potong lagi buah limau kecil-kecil bersama kulitnya sekali. Masukkan ke dalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit-sedikit sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang beralas dan gris.
  4. Bakar pada suhu 170C selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak. 

* Untuk versi kukus - kukus 1 jam..Insyaallah menjadi & sedap  
* Tambah pes orange sikit dalam 1 sudu besar untuk rasa & color yang cun & sedap

*********************************************


BUTTERCREAM

(untuk sebiji kek)
By: Nurulhiza Zakaria Barclay


Bahan-bahan: 
  • 250g butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125g krimwell/marvello/supertact (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125g gula aising  (kena ayak dulu supaya tak berketul2 & campur sedikit air suam supaya rasa tak berpasir krim nanti)

Caranya :    
  1. Pukul butter + krimwell hingga putih
  2. Ayak gula aising & masukkan ke dalam butter, pukul lagi hingga kembang & putih.
  3. Sesuaikan warna jika suka untuk hiasan kek
**pukul dengan kelajuan minima akan memakan masa tetapi Insyaallah aisingnya akan lebih cantik & mudah dilepa

**tak payah simpan dalam peti ais


Resepi Enak: APAM POLKADOT- yeeeeha!!

Akhirnya...kini jadi gak apam dot dot ku heheh. Bangga lak walaupun huru hara gi rupanya heheh. Kali ke 3 buat baru sempat snap gambar kot tak snap dalam perut jer heheh. Resepi yang best diambil dari kawan-kawan di Kongsi Resepi...tq all.

Bangga dapat jadikan juadah sempena joined birthay party Afif Khadyeeja Hairol & Izaz Rashyeeda Hairol. Ramai yang puji sedap walaupun fillingnya masih lari ke sana sini hihihi.


APAM POLKADOT


Bahan-bahan:
  • 3 biji telur sejuk - dari peti ais
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalett
  • Filling - blueberry / strawberry @ apa-apa ikut citarasa
  • Pewarna

Caranya: 
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
  4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
  5. Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..
  6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh. Kemudian part yang thrill sekali, dot-dotkan dengan warna pilihan...  

**Cara sendiri yang saya follow ajaran sifu-sifu KR nih - pukul telur, gula dan ovalett. Pukul sampai nampak berbuih. Last tepung yang telah diayak dengan baking powder selang seli dengan susu.


*********************************************

 

INTI APAM POLKADOT (FILLING) 


Bahan-bahan:
  • 250ml susu sejat
  • 180ml air suam
  • 125g gula halus/kastor
  • 60g mentega
  • 60g serbuk koko
  • 40g tepung jagung
  • 1 sudu kecil essen vanilla

Caranya:
  1.  Campur sus, serbuk koko, tepung jagung & kacau.
  2. Tapis dalam bekas berisi gula.
  3. Kacu hingga pekat diatas api sederhana.
  4. Campur mentega & essen vanilla. Kacau sebati & sejukkan.
·     

Terkial gak ler membuatnya tapi bila dah jadi rasa puas hati sangat-sangat tambahan pula princess yang cerewet pun makan bertambah..Alhamdulillah :)

AFIF KHADYEEJA HAIROL - kelahiranmu ditunggu


Bismillahirrahmanirrahim.


Hari ini, 18/5/2011 pukul 9.15 malam - adalah hari lahir yang kelima untuk mu sayang. Ibu, ayah & adik doakan agar baby diberkati Allah & dilimpahi rezeki yang melimpah ruah dalam segala segi, berjaya dunia akhirat & menjadi anak yang solehah & hafizah Insyaallah....aaaminn.


Tetap segar dalam ingatan ibu akan detik kelahiranmu sayang. Detik kelahiran yang dinanti-nanti setelah 9 bulan dalam kandungan & setelah pernikahan ibu ayah masuk tahun ke2.


Pagi itu sekitar jam 8 pagi 18/5/2004, ibu rasa tidak enak sekali kerana air ketuban keluar dengan kerap. Melebihi kekerapan biasa ibu alami sejak 3 minggu sebelumnya. Ibu suarakan pada ayah untuk segera pergi ke hospital. Pukul 10.00 setelah ibu selesaikan kerja-kerja di rumah, kami bergerak ke hospital untuk membuat pemeriksaan.


Sebelum sampai di hospital sempat kami singgah di Pejabat Majlis Perbandaran Taiping kerana ayah mahu melihat tahap kerja-kerja pendawaian yang dilakukan oleh pekerjanya di situ. Dek kerana ayah cuba menyelesaikan masalah yang dihadapi pekerjanya, ibu ditinggalkan agak lama.


Puas ibu mencari ayah kerana telefon bimbit ibu tertinggal di dalam kereta. Mujurlah ibu terjumpa uncle Zamidi (Letrik Waza), dialah yang hubungi ayah untuk memberitahu bahawa ibu tertunggu di pintu pejabat.


Sebaik ayah tiba & setelah selesai ayah berbicara sebentar dengan uncle Zamidi, terus kami ke hospital. Pada mulanya doktor (Dr Ong Boon Teik - Taiping Medical Centre) tidak dapat mengenal pasti adakah yang keluar itu sebenarnya air ketuban (seperti sebelum-sebelum ini) kerana tiada bukaan langsung sehinggalah ianya keluar betul-betul di depan matanya. Ketika itulah doktor terus menahan kerana dikuatiri dikau akan kelemasan.


Sebaik ibu dimasukkan ke wad terus ibu diberi persalinan & dihantar ke bilik bersalin untuk dimasukkan ubat bagi mempercepatkan bukaan. Ibu berhajat agar dikau sayang lahir pada tarikh yang sama dengan ayah (19/5) namun bila memikirkan keselamatanmu ibu pasrah.


Doktor memberitahu bahawa ubat itu hanya akan menunjukkan kesan selepas 8 jam diambil. Doktor juga berpesan agar bersabar kerana mungkin proses kelahiran ini akan sedikit sakit kerana tiada bukaan langsung & mungkin mengambil masa yang lama. Mendengarkannya ibu menangis ketakutan. Mujur kahadirah ayah yang sentiasa disisi mengurangkan rasa gemuruh ibu.


Jam 8.15 malam semasa ibu menonton berita di TV3 ibu mula berasa sakit. Mulanya sekitar 15 minit sekali namun lama kelamaan sekitar 3 minit. Tepat jam 9.05 malam ibu dibawa kembali ke bilik bersalin. Sementara menanti kedatangan doktor ibu diajar cara2 melahirkanmu sayang. Ayah setia disisi sambil menenangkan ibu yang cemas.


Doktor tiba jam lebih kurang jam 9.10 malam. Pada mulanya dia menyangka ia hanya kesakitan awal sambil dia membebel memarahi jururawat, namun selepas dibuat pemeriksaan barulah diketahui bahawa bukaan ibu telah mencecah 9 cm & akan melahirkan bila-bila masa.



Tepat jam 9.15 malam tanggal 18/5/2006 lahirlah dikau sayang, Afif Khadyeeja Hairol ke dunia ini. Kelahiran yang diiringi dengan tangisan syukur ibu & ayah. Kelahiran yang dinantikan kami. Kelahiran yang mengikat kami keakhir hayat. Ayah yang sentiasa disisi telah mengazan & mengiqamatkan baby sebaik doktor selesai membuat pemerikasaan ke atasmu.


Alhamdulillah kini baby telah berusia 5 tahun. Syukurlah walau sepanjang 5 tahun ini pelbagai peristiwa & kejadian yang berlaku padamu, kau tetap aktif, bijak & sihat. Ibu bahagia memilikimu sebagai sebahagian dari hidup ibu, ayah & adik. Semoga kita semua terus diberkati Allah & semoga kejayaan dunia & akhirat menjadi milikmu sepertimana adik. Ibu, ayah & adik akan terus mendoakan kebaikan, kejayaan & rahmat Allah padamu aaaminn.

"WE LOVE YOU SAYANG" 

Sabtu, 7 Mei 2011

Semangat Yang Tertangguh - APAM POLKADOT

Gambar ihsan Rina Mohd Dom

*********************************************

Telah begitu lama aku dok usha laman facebook Kongsi Resepi & My Resepi. Geram tengok betapa hebat rakan-rakan di KR & My Resepi menguli, membentuk, memasak & mendecorate pelbagai jenis hidangan. Dalam hati tu...Ya Allah tuhan jer tahu teringin sesangat utk menjejak kaki menjadi spt mereka.  Layak dapat topi chef tinggi nyer heheh.



Apa yang aku lihat kutunjuk pada Mr Hb akan kecomelan apam (rasanya dah dekat 3 bulan kot sejak kenal KR) tu tapi respondnya "Abang tak berahi. Ayang taukan abang bukan makan apam2 nih. Ayang rela ker makan sensorang? Abang tak rela dengar orang tuh bising gemuk la apa la".


Sedih...frust...mula bermain di hati sambil mengiyakan kata2nya. Dia tak makan, anak-anak jauh sekali. Takkan aku sowang je ndak hadap isk. Ndak kasi kat org sebelah.. Kalau jadi Alhamdulillah boleh ler kasi tapi kalau tak...malu weh. Tak per la layan tengok KR & My Resepi ary-ary pun jadi la...Sambil tuh berangan, kasi soalan, minta resepi & kasi riuh laman KR & My Resepi.


Tetapi tiba-tiba pada 5/5/2011 jam 9.40 mlm...jeng...jeng..jeng...suspend woo bab nih...diiringi muzik Mission Immposibble lagi kedengaran sebagai latar belakang heheh.


Mr Hb tanya..."Ayang rasa ayang boleh buat ker? Agak2 best tak rasa dia?"

Apa yang harus aku katakan bab aku boleh buat ker tidak.... Ndak nafi..tak boleh. Ndak mengaku..lagi tak boleh sebab kang nipu lak kalau aku silap... pikir punya pikir akhirnya aku cakap "Kat sini ada tulis resepi, step & ada geng yang betul2 ndak ajar buat apam nih" (Good answer tak heheh)


Bab sedap aku jawab lak.."Suma yang buat cakap marvelous rasanya. Masing-masing rekemen suruh try & ada gambar diarang dah buat & rasa. Tambah-tambah ada filling tak ler rasa dall je nanti" (Dengan nada yakin aku cita akan kesedapannya walaupun jauh panggang aku dapat rasa setakat tengok gambar kan hikhikhik)


Akhirnya......jeng..jeng..jeng...dia kasi green light. Isk..biar betul Mr Hbku ini???? Hari ini..siap bawa pergi kedai bakery & masuk sama-sama lagi. Kalau tak jangan harap la. Isk happy sesangat.


Apa lagi bila dah ada green light tuh mula ler mata rambang, hati tak terucap punya rakus beli pewarna sampai 7 warna dah. Dalam hati tu dok berangan dah kaler apa match dengan yang mana. Tak sabar sungguh ndak tengok hasilnya. Orang kat kedai tuh surely sangka aku nih terer bab masak memasak nih sebab aku dengan poyonya pilih sendiri, ambil & bayar. Tak der teragak-agak langsung heheh. Tapi hati juga dok tertanya "Boleh ker aku buat... Jadi ker nanti apam aku... Happy tak Mr Hb nanti dengan pelaburannya..."



Dalam dok sibuk-sibuk memilih-milih bahan-bahan untuk Apam Polkadot sempat juga tangan nih capai acuan coklat 2 design. Poyo jer beli tapi resepi coklat secara full tak tahu lagi pun heheh. Bahan Apam Polkadot dah abih ambil tapi mata dok intai-intai lain-lain barang yang berkenan dihati.  Sib baik Mr Hb masuk sama kalau tak dengan tokey-tokey aku angkut bawa balik heheh.




Balik singgah rumah mertua ndak pinjam periuk kukus. Selama nih aku stim guna kuali jer tapi demi Apam Polkadot pujaanku terpaksa ler meminjam. Nanti kalau jadi cantik akan aku pujuk Mr Hb beli satu hehe. Jam dah pukul 6.00 petang masa singgah tuh. Nasib baik mak cakap "Mak ada periuk kukus, hang ambik yang besaq la. Tapi...."




Tapi aper mak...??? Tapi aper?? Katakanlah duhai bonda..tapi apa...???? Hati berdebar2...



"Tapi acuan lompang kakak hang ambik. Lama dah dia ambik" sambung ibuku..



Owh...hancur luluh hatiku... Huwaaaaaa aku terkandas lagi........

Selasa, 3 Mei 2011

SOS CHAR KUAYTEOW 2 PUTERI




SOS CHAR KUEYTEOW 2 PUTERI



* Killer product in Malaysia. Resepi disertakan.

* Boleh digunakan untuk lain-lain masakan mee/kueyteow/bihun/pasta atau lain-lain hidangan.

* Buatan Bumiputera Islam yang suci & Halal - Perakuan JAIP. 

* Pengguna/Pemilik Kedai Makan @ Warung/Peruncit/Pemborong dialu-alukan  

* Telah dipasarkan di pasaraya Tesco Store seluruh Malaysia, Mydin Wholesale Hypermarket Bukit Jambul, Pulau Pinang; Meru Raya, Manjoi dan Gopeng, Perak; Subang Jaya, Selangor; Terminal 2, Negeri Sembilan dan MITC, Melaka serta bakal memasuki rangkaian Pasaraya Carrefour seluruh Malaysia.
  


Berat : 1.4kg - RM16.00 + postage RM8.00


* Tempahan/pertanyaan : 019-535236 / 019-5759266


Wajah baru kami kini... :)

Petua & Tips: PETUA KEK CANTIK dari CHEF WAN

*********************************************



Menurut Chef Wan, proses membuat kek adalah 'proses tepat' yang bahan-bahannya perlu seimbang antara satu sama lain bagaikan satu rumusan kimia. Malah, memang berlaku proses kimia apabila bahan kek mentah dibakar dan menjadi satu hidangan makanan/manisan yang lazat.


Tidak dapat digambarkan keistimewaan perkataan 'kek' jikalau dibandingkan proses membuat adunan kek manis yang dibakar, disapu inti di tengahnya dan disalut gula aising, yang direka bentuk dengan mudah di sekeliling kek. Keindahan kek ini dapat memberikan kepuasan. Seni memasak kek ada unsur seni reka yang tersendiri. Kek adalah asas struktur, intinya sebagai lepa dan aisingnya sebagai jubin atau pertukangan papan, menjadikannya satu bentuk yang sempurna.




Untuk membuat kek, bahan-bahan asasnya ialah gula, tepung, telur, lelemak... kepelbagaian boleh dicapai dengan menukar rasa, tekstur, rupa dan bentuknya untuk mendapatkan hasil kek yang baik. Berikut Chef Wan telah menurunkan beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek.

1. Semua bahan hendaklah berada pada suhu bilik melainkan jika resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega. Jika terus digunakan dan peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, ia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Apabila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.  


2. Fahamilah fungsi ketuhar anda sebab setiap ketuhar berfungsi secara berlainan. Bergantung berapa umur ketuhar, sama ada sudah uzur ataupun baru dibeli, waktu memanaskannya juga penting sebelum kek itu dibakar. Pastikan selalu memanaskan ketuhar dahulu. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar. Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.


3. Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.  


4. Jangan memukul terlalu lama apabila memasukkan tepung ke dalam adunan mentega, adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Memukul terlalu lama akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras.


5. Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, mentega perlu dipukul sampai berkrim.


Membakar kek suatu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek apabila ia dikeluarkan dari ketuhar?




Masalah Yang Sering Dihadapi


Jarang sekali kita dapat menentukan kenapa kek tidak menjadi seperti pada gambar resipi. Perlu ingat, semua bahan hendaklah ditimbang dengan betul dan gunakan penimbang serta camca penyukat dan acuan tin yang ditetapkan dalam resipi. Bukan cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah... tetapi camca sukatan. Apabila kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap di tengahnya. Di bawah disenaraikan masalah lain dan sebabnya.



- Kek Terlalu Lembap dan Leper
  • Terlampau banyak cecair.
  • Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
  • Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.
  • Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.



- Kek Merekah di Atas
  • Ketuhan terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar.
  • Kekurangan cecair.
  • Acuan tin terlalu kecil.

- Kek yang Mendap di Tengahnya
  • Ukuran acuan tin tidak betul.
  • Sukatan bahan tidak tepat.
  • Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.
  • Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.

Semoga kek anda menjadi.. :)


Sumber : www.macam-2.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...