Khamis, 26 Mei 2011

Petua & Tips: Penting Untuk Budak Baru Belajar Buat Kek


Ada terdapat berbagai jenis kek seperti kek mentega, kek span, kek sifon, kek keju dan lain-lain. Kek yang berlainan jenis ini mempunyai kaedah membuatnya yang berlainan. Sebagai orang yang baru hendak belajar membuat kek macam saya, you all's hendaklah tahu beberapa perkara penting dalam pembuatan kek ini. Antaranya ialah :


1) Mengenali bahan membuat kek.
Bahan-bahan yang biasa digunakan ialah tepung kek, gula kastor, mentega/majerin, telur, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk koko dan sebagainya. You all's boleh pergi ke pasaraya atau kedai menjual bahan kek dan mengenali bahan-bahan ini.2) Peralatan membuat kek
Peralatan yang penting ialah mixer (pengadun). Buat permulaan anda boleh gunakan pengadun tangan untuk membuat kek mentega, kek span dan lain. Peralatan lain ialah pemukul telur (whisk), scrapper, mangkuk pengadun, senduk dan lain-lain. Ketuhar juga sangat penting. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan masak dengan rata, sebaiknya gunakan ketuhar bersaiz besar seperti Europa, Zanussi, Elba dan lain-lain yang berharga dalam lingkungan RM1000.


3) Kaedah Asas
Untuk membuat kek mentega, kaedah yang digunakan ialah kaedah mengkerim. Kaedah mengkerim ialah memukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan telur dan bahan-bahan lain.

Untuk membuat kek span pula, kaedah membuih (foaming) pula digunakan iaitu memukul telur dan gula hingga betul-betul kembang dan gebu, barulah dimasukkan bahan-bahan lain.4) Lain-lain perkara yang perlu diketahui ialah :

   (a).  Setengah jam sebelum memulakan kerja, keluarkan mentega dan telur dari peti sejuk supaya berada dalam suhu bilik. Jika guna mentega yang keras, agak sukar untuk memukulnya. Telur yang sejuk pula lambat kembang. Sediakan bahan-bahan lain di atas meja.

   (b). Panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya. Adunan kek akan bertindakbalas lebih cepat dalam ketuhar yang panas.

   (c) Jangan buka pintu ketuhar sebelum kek set. Dalam 30 minit pertama, kek sedang naik dan mengembang. Jika dibuka ketuhar, haba akan keluar dan proses mengembang akan terbantut. Kek akan jadi mendap.

   (d) Baca arahan dalam resipi dengan teliti untuk menentukan kaedah yang digunakan.

   (e) Bahan-bahan kering seperti tepung kek, serbuk penaik, soda atau koko hendaklah diayak bersama.

   (f) Buat resipi yang mudah dulu seperti Kek Mentega Vanila, Kek Mentega Oren dan lain-lain.


Kesimpulannya,

You all's jangan takut untuk bereksperimen. Tidak mengapa jika percubaan pertama you all's tidak menjadi kerana you all's mungkin membuat kesilapan di sana-sini. Tetapi you all's perlu belajar dari kesilapan pertama itu dan memperbaikinya pada masa akan datang. Mana ler ndak tahu kot boleh cari rezeki nanti melaluinya kan kan kan :D

Be a proud chef

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...